Navigatie overslaan
Huismus / AGAMI Wil Leurs Alle berichten

Insecten noodzakelijk voor de huismus in de broedtijd

Geplaatst op 30 april 2024

Huismussen eten zaden van kruiden en grassen, waaronder graan. Tenminste, dat denken we, en dat klopt ook wel. Maar dat ze in mindere mate ook bessen en bloemknoppen nemen, weten al minder mensen. En dat ze daarnaast niet zonder insecten en hun larven kunnen, is nog veel minder bekend. Tijd dus om de eetgewoonten van onze misschien wel bekendste vogel onder de loep te nemen, zeker in het Jaar van de Huismus.
Huismus met insect / Wil Leurs AGAMI Huismus met insect / Wil Leurs AGAMI

Het belang van insecten in de broedtijd

Net als de meeste typische zaadeters heeft ook de huismus in het broedseizoen eiwitrijk voedsel nodig. Insecten en geleedpotigen dus, zoals spinnetjes en pissebedden, en hun larven. Zowel de oudervogels als de jongen hebben de eiwitten uit dit kleine gedierte hard nodig. Zonder dierlijk voedsel kunnen de vrouwtjes geen eieren leggen en de jongen niet goed groeien. In de eerste twee weken krijgen de nestjongen vooral zachte insecten, zoals bladluizen, muggen, vliegen, vliegmieren en rupsen. De mussen voeren de jongen tot nog ongeveer twee weken na het uitvliegen. De maaltijd die de oudervogels aan de jonge vogels geven, bestaat voor een steeds groter deel uit plantaardige ingrediënten.

Huismussen kunnen drie legsels per seizoen hebben, maar vaak stoppen ze er na het eerste legsel mee als er onvoldoende insecten in de omgeving te vinden zijn. Eén legsel is helaas niet voldoende om het mussenbestand op een verantwoord niveau te houden. Voor een succesvol broedseizoen van de huismus is het daarom van essentieel belang dat er voldoende insecten in de omgeving voorkomen.

Vlinders op sleedoorn / Pixabay Sleedoorn Vlinders op sleedoorn / Pixabay
Zachte berk / Shutterstock Zachte berk Zachte berk / Shutterstock

Kies de juiste tuinplanten

We kunnen de huismussen een handje helpen door planten in de tuin te zetten die insecten aantrekken. Kies daarvoor met name inheemse beplanting of geef spontane opslag van (on)kruiden op bepaalde plekken een kans. Inheemse plantensoorten zijn extra waardevol, omdat insecten die in een bepaald gebied voorkomen juist op deze planten hun levenswijze hebben aangepast. Ze vinden er voedsel in de bloemen in de vorm van nectar en stuifmeel.

Huismussen wedden niet op één paard: ze lusten niet alleen de insecten die op (on)kruiden als straatgras (Poa annua), weegbree (Plantago spp.) en herderstasje (Capsella bursa-pastoris) leven, maar ook die in struiken als de sleedoorn (Prunus spinosa) en bomen als de zachte berk (Betula pubescens).

Misschien geheel ten overvloede, maar kies bij voorkeur planten die biologisch gekweekt zijn. Deze zijn tijdens de teelt niet bespoten met voor insecten en vogels schadelijke chemische bestrijdingsmiddelen. Daardoor kunnen insecten in jouw tuin veilig naar hartenlust alles doen wat ze willen in deze planten.

Laat natuurlijke bestrijders het werk doen

Sommige insecten en (on)kruiden kunnen nogal opdringerig zijn in je tuin. Daarom grijpen mensen helaas nog vaak terug op chemische bestrijdingsmiddelen tegen deze minder graag geziene gasten. Als je ze echter met bestrijdingsmiddelen verjaagt, verwijder je daarmee tegelijk ook het voedselaanbod (zaden en insecten) voor de huismus en andere tuinvogels. Laat de gifspuit daarom staan en zet de huismus samen met andere natuurlijke bestrijders in om plagen in toom te houden. In dit artikel lees je 14 slimme tips voor een groene vogeltuin vol natuurlijke bestrijders. En als je ze eens goed bekijkt, zijn veel van die (on)kruiden eigenlijk helemaal zo lelijk nog niet.

Bron ‘Het belang van insecten in de broedtijd’: Kennisdocument Huismus BIJ12

Help de huismus

Het aantal huismussen is in de afgelopen decennia gehalveerd. Een duurzame en groenere leefomgeving is noodzakelijk. Meer natuurinclusief bouwen, meer onderzoek, voldoende voedsel, rustplekken en nestgelegenheid voor de huismus.
Help ook mee en doneer.

Ja, ik help mee

Biologische planten in onze webshop

Vogelbescherming heeft ongeveer dertig biologische planten geselecteerd die vogelvriendelijk zijn. Deze zijn gekweekt zonder gif en kunstmest en zijn niet genetisch gemodificeerd. Goed voor insecten en
vogels en biodiversiteit.

Ontdek de biologische planten