Navigatie overslaan
Velduil / Shutterstock Alle berichten

Het raadsel van de blauwe kiekendief en de velduil

Geplaatst op 22 december 2021

Op Tweede Kerstdag wordt de documentaire ‘Het raadsel van de blauwe kiekendief en de velduil’ om 17.30 uur op NPO2 uitgezonden. De blauwe kiekendief en de velduil zijn twee zeldzame roofvogels die in ons land maar op weinig plekken broeden. Al jaren gaat het niet goed met ze; de aantallen lopen sterk terug.  

Waarom de aantallen zo achteruitgaan is eigenlijk een raadsel; er is niet één oorzaak aan te wijzen. Dat maakt de bescherming van blauwe kiekendief en velduil complex. Beide soorten leven in Nederland in dezelfde leefgebieden, op de Waddeneilanden en in Groningen en leven van dezelfde prooien, vooral muizen. 

Vogelbescherming werkte de afgelopen jaren samen met Grauwe Kiekendief – Kenniscentrum Akkervogels aan de bescherming van beide soorten in het project Wadvogels van Allure. In dat kader zijn onder meer vogelakkers aangelegd.  

blauwe kiekendief en velduil / Ruud van Beusekom Blauwe 'kiek' (l.) en velduil in 1 beeld. blauwe kiekendief en velduil / Ruud van Beusekom

Spectaculaire beelden

Het filmteam van Ruben Smit (Ruurd Jelle van der Leij en Melchert Meijer zu Schlochtern) heeft beide cameraschuwe soorten gedurende twee jaar gefilmd. De intieme natuurdocumentaire laat op fraaie wijze zien hoe beide roofvogels leven en hoe vogelbeschermers ze proberen te behouden voor ons land. Het resultaat is spectaculair, met unieke beelden van het grootbrengen van de jongen en het jagen op muizen. Beide soorten horen bij het open veld; zowel de blauwe kiekendief als de velduil zijn echte muizeneters. In jaren dat er veel muizen zijn blijken vooral velduilen te profiteren.  

Ook voor de blauwe kiekendief is er een bescheiden lichtpuntje: behalve op de Waddeneilanden broedden de afgelopen jaren ook enkele paren in de akkers van Noordoost Groningen. Onderzoek met GPS-zenders laat echter zien dat een groot deel van de jonge blauwe kiekendieven in hun eerste levensjaar sterft.   

Kijk de uitzending terug

'Het raadsel van de blauwe kiekendief en de velduil' duurt 30 minuten en is op Tweede Kerstdag om 17.30 uur op NPO2 als natuurdocumentaire op televisie bij Vroege Vogels. Kijk hier de uitzending terug of kijk hieronder de prachtige trailer.

Ruben Smit Productions maakte deze documentaire in samenwerking met Vogelbescherming Nederland, BNNVARA - Vroege Vogels en Grauwe Kiekendief – Kenniscentrum Akkervogels.  

Video in nieuw venster openen

Alles over akkervogels

Vogelbescherming stelde factsheets samen op basis van alle onderzoeken in binnen- en buitenland. Gratis, voor iedereen die betrokken is of meer wil weten over akkervogels.

Download factsheets

Help de boerenlandvogels

Er is helaas bijna geen geschikt leefgebied meer voor typische boerenlandvogels zoals de grutto, kievit of patrijs. Vogelbescherming is vastberaden om te investeren in de volle rijkdom van het Nederlandse landschap. Vol drassige, bloemrijke weides
en natuurrijke akkers.

Help mee en doneer