Navigatie overslaan
Grauwe gans / Shutterstock Alle berichten

Heel Europa telt vogels op zaterdag 30 september

Geplaatst op 22 september 2017

Tienduizenden vogelaars over heel Europa trekken er zaterdag 30 september a.s. op uit om zoveel mogelijk vogels te zien en te tellen. Hun activiteiten maken deel uit van de Euro Birdwatch van BirdLife International, waarbij in zo’n 40 landen tegelijkertijd de trekvogels worden geteld. In Nederland doen die dag meer dan 100 vogelwerkgroepen mee, verspreid over ongeveer 150 locaties in ons land. Vogelbescherming Nederland verzamelt de gegevens van de vogelaars en presenteert aan het einde van de dag de Top 10.

Eind september is jaarlijks het moment dat de vogeltrek op volle gang komt. Daarmee is het dé tijd van het jaar om recordaantallen vogels te zien. Veel vogels die bij ons hebben gebroed trekken nu naar het warmere zuiden om te overwinteren. Vanuit het hoge noorden bevolken vogels ons land om de kou daar te ontsnappen. En dat kun je zien als je omhoog kijkt: grote groepen vogels trekken over ons land.

Tellen, turven en kijken

Voor vogelaars en natuurliefhebbers is dit dus het moment om naar buiten te gaan, de vogels te zien én te tellen. Op ruim 150 locaties kunt u ze op 30 september tegenkomen. Benieuwd waar? Kijk op www.trektellen.nl voor een overzicht van de telposten.

Vink / Shutterstock Vink / Shutterstock

Top 10

De Euro Birdwatch is door het grote aantal tellers elk jaar weer een succes. Vorig jaar werd in Nederland 397.050 vogels geteld, 197 soorten in totaal. De aantallen zijn voor een belangrijk deel afhankelijk van het weer. Bij helder weer zijn de vogels goed te zien en bij een lichte tegenwind vliegen ze laag. Vogelbescherming verzamelt als BirdLife partner de telgegevens in ons land. Aan het begin van de avond op 30 september maakt Vogelbescherming de Top 10 van de telgegevens bekend. Vorig jaar bestond de top 3 uit graspieper, vink en spreeuw. Dit jaar verzamelt de Slowaakse partner van Vogelbescherming alle gegevens voor heel Europa.

Vogelbomen voor trekvogels

Trekvogels zoals de wielewaal en gekraagde roodstaart maken ieder jaar een ongelooflijke reis. In acacia’s en zeepbesbomen in de Sahel vinden ze rust en voedsel. Samen met de lokale bevolking gaan we het landschap vergroenen voor vogels.

Help mee en doneer voor vogelbomen

Optiek-specialist

Koop uw verrekijker of telescoop bij Vogelbescherming! Ruime sortering, hoge kwaliteit in alle prijsklassen, 40 jaar expertise en persoonlijk advies in de winkel in Zeist. Én u steunt het werk van
Vogelbescherming.

Bekijk onze optiek