Navigatie overslaan
Grutto's bij Lissabon / Jouke Altenburg Alle berichten

Groot internationaal verzet tegen nieuw vliegveld aan de Taag

Geplaatst op 8 juni 2020

Het verzet tegen de geplande luchthaven aan de Taag in Portugal heeft vandaag een nieuw hoogtepunt bereikt. Bijna 40.000 handtekeningen van bezorgde burgers uit Nederland en vele andere landen zijn aangeboden aan de president van Portugal Marcelo Rebelo de Sousa én de Portugese regering. Ze zijn vergezeld door 14 brieven van belangrijke natuurbeschermingsorganisaties. Met één boodschap: schrap de plannen voor de luchthaven Montijo op deze plek en bescherm dit internationaal zeer belangrijke vogelgebied.

Dit heeft de Portugese vogelbescherming (SPEA), Partner van BirdLife International en zusterorganisatie van Vogelbescherming, vandaag bekendgemaakt. Ook de provincie Friesland heeft zich tegen de luchthaven uitgesproken in een brief.

Het vliegveld in de monding van de Taag vormt een bedreiging voor beschermde vogelsoorten zoals de grutto, de nationale vogel van Nederland. In Nederland wordt veel moeite gedaan om de grutto als kenmerkende weidevogel te beschermen. Daarnaast pleisteren er ook grutto’s uit andere delen van Europa, zoals IJsland en Zweden, op doortrek richting West-Afrika.

De internationale steun onderstreept het belang van de juridische stappen die de Portugese natuurbescherming heeft ondernomen om dit project tegen te houden.

Klik op de video om te horen wat natuurbeschermers uit Europa en Afrika vinden van de plannen voor dit nieuwe vliegveld.

Video in nieuw venster openen

Dank

Vogelbescherming wil iedereen in Nederland bedanken die gehoor aan onze oproep heeft gegeven de petitie tegen het geplande vliegveld te ondertekenen. We blijven de ontwikkelingen in Portugal op de voet volgen en ondersteunen onze Portugese collega’s waar mogelijk. #STOPTagusAirport

Partner van BirdLife International

Wereldwijd wordt de natuur in hoog tempo vernietigd. Om dat te stoppen zijn er in alle landen sterke natuurorganisaties nodig. Vogelbescherming draagt daaraan bij als Partner van BirdLife International en ondersteunt een aantal partners bij hun ontwikkeling.

Bekijk de video over BirdLife International

Blijf op de hoogte

Lees nieuws en de mooiste artikelen op onze site. En ontvang maandelijks een selectie van de beste artikelen in je mail.

Aanmelden Vogelnieuws