Navigatie overslaan
Jonge vink / Shutterstock Alle berichten

Jonge vink / Shutterstock Jeanet van Zoelen

Door Jeanet van Zoelen
Medewerker Vogelbescherming

Gevonden vogeltjes

Geplaatst op 2 mei 2019

Een jonge vogel zit helemaal alleen. Oudervogels zijn in velden noch wegen te bekennen, het diertje kan niet vliegen, zoekt geen eten en lijkt verlaten. Overal liggen katten op de loer, of kraaien, of de hond van de buren. Wat moet u doen?

Wat te doen als u een jong vogeltje vindt? Die tijd breekt weer aan. Ze zitten vaak op de gekste plekken: in uw tuin, langs de straat of op een schoolplein. En bijna altijd zijn dat gevaarlijke plekken met veel drukte, verkeer of roofdieren. Het eerste instinct is vaak: helpen, meenemen uit die gevarenzone. Maar toch is dat niet écht helpen.

Koolmees jong / Annie Keizer Vogelfotogalerij Het eerste instinct bij zo eentje is vaak: helpen, weg uit de gevarenzone! Maar, dat is niet het beste...

Laat jonge vogels zitten!

Het is moeilijk om te doen, maar u helpt jonge vogels door ze te laten zitten. Deze kwetsbare fase hoort er nu eenmaal bij, het is een soort spoedcursus overleven in het wild. Zet het jong eventueel wat hoger (op een beschutte tak), houd de kat een paar dagen binnen en vraag de buren dat ook te doen.

Wanneer wel ingrijpen?

Er zijn drie redenen om wel in te grijpen.

  1. Als de vogel gewond is (hangende vleugel, slepende poot, bloed op de veren enzovoort).
  2. Als u een huis- boeren- of gierzwaluwjong vindt, want deze vogels horen pas uit het nest te komen als ze goed kunnen vliegen. 
  3. Als u een jong vindt dat bijna kaal is en de ogen nog dicht heeft én het nest waar het uit is gevallen niet te vinden is zodat u het niet terug kunt zetten.

Bel in deze gevallen de Dierenambulance.

Jonge vogel uit nest gevallen / Shutterstock Deze moet natuurlijk zo snel mogelijk terug op het nest erboven. Niets te zien? Bel dan de Dierenambulance.

Uit'vliegen'

Vaak komen jonge vogels al uit het nest als ze nog níet kunnen vliegen, dat is normaal. Ze worden steeds groter en het nest is dan gewoon te klein. Ze leven die eerste dagen op de grond en lijken verweesd, maar zijn het niet. De ouders zoeken voedsel in de buurt en weten door bedelgeroep waar de jongen zitten. Na een dag of twee, drie, soms eerder, kunnen ze vliegen en zichzelf in veiligheid brengen.

Merel met jongen / Thea Bezemer Fotogalerij De oudervogels blijven in de buurt en vinden de jongen door hun bedelgeroep.

Ogen dicht, aan de vakantie denken

In die kwetsbare tijd kijkt een jonge vogel de kunst van het overleven af van de ouders. Als u het veilig in een kartonnen doosje stopt kan dat niet, met alle gevolgen vandien. (Volgens de letter van de wet is het ook verboden om wilde vogels mee naar huis te nemen.) Houd dat in gedachten en laat ze zitten, ook al lijkt het zielig. Gewoon de ogen dichtdoen, aan de vakantie denken of juist aan het werk, het moet.

huismus jong / Pixabay De overlevers kunnen het redden in een wereld vol hedendaagse gevaren.

Klaargestoomd voor een leven in het wild

Niet alle jongen zullen het redden - de natuur is hard. Degenen die overleven, zijn klaargestoomd voor een leven in het wild. En juist die overlevers (misschien de grootste die het eerst kon vliegen, misschien de beste verstopper, misschien de snelste leerling) zorgen op hun beurt weer voor nageslacht dat precies heeft wat nodig is, om in deze wereld vol mensen en katten en hedendaagse gevaren te overleven.

Gratis magazine Vogels dichterbij

Maak van uw tuin een vogelparadijs. Dit magazine staat boordevol mooie foto’s over vogels kijken en met veel praktische tips over vogels voeren, nestkastjes en vogelvriendelijke tuinen.

Bestel Vogels dichterbij

Mijn tuin een vogelparadijs

Wordt u ook zo blij van vogels in uw tuin of op uw balkon? Hangt u wel eens een vetbolletje voor ze op? U kunt nog meer doen. Doe de gratis Postcode Vogelcheck en ontdek welke vogels in uw buurt leven en hoe u deze vogels kunt helpen.

Postcode Vogelcheck

Meer over

tuinvogels jeanetvanzoelen jong tuintip vogeltuin lente

Deel dit bericht