Navigatie overslaan
Getijdenpark Keilehaven met hoog tij Alle berichten

Getijdenpark Keilehaven wint Award Natuurinclusief bouwen

Geplaatst op 26 oktober 2023

Het Getijdenpark Keilehaven in Rotterdam heeft de Award Natuurinclusief Bouwen van Vogelbescherming Nederland gewonnen. De vakjury reikte zojuist de prijs uit op de Dutch Design Week. Vogelbescherming deelt de prijs één keer in de twee jaar uit aan het meest natuurinclusieve project of ontwerp van Nederland.

Natuurinclusief bouwen is in opkomst. Dat blijkt ook uit het grote aantal aanmeldingen voor de Award Natuurinclusief Bouwen & Ontwerpen van Vogelbescherming Nederland. Bij veel bouwprojecten staan duurzaamheid en energieverbruik al langere tijd centraal, maar rekening houden met de natuur is nog niet vanzelfsprekend. Vogelbescherming is daarom blij dat steeds meer partijen zich bezig houden met het bouwen van woningen en kantoren die niet alleen goed zijn voor de mens, maar ook voor de natuur.

Getijdenpark Keilehaven met laag tij Getijdenpark Keilehaven met laag tij

De winnaar: Getijdenpark Keilehaven

De 38 inzendingen varieerden enorm: van een modulair bijenhotel tot complete natuurinclusieve wijken. De vakjury koos als winnaar het project Getijdenpark Keilehaven in Rotterdam van de landschapsarchitecten De Urbanisten. Zij transformeerden een oud havengebied, vol met industrie, naar een groen natuurgebied. Door negen terrassen krijgen eb en vloed de ruimte en is het tegelijkertijd een gebied waar mensen kunnen wonen en werken. De jury roemt dit project vooral omdat het natuur de ruimte geeft in stedelijk gebied.

De Award is een initiatief van Vogelbescherming Nederland. De jury bestaat uit Daan Bruggink (ORGA Architect), Saskia van Stein (IABR & Design Academy), Deborah Post (Honey Highway) en Marco Matheeuwsen (Woningcorporatie Casade). De prijsuitreiking vond plaats op de Dutch Design Week in Eindhoven.

Vogels in de stad

Vogels zijn een graadmeter voor de kwaliteit van de leefomgeving. Gaat het goed met de vogels in een stad, dan gaat het goed met het stedelijk groen; ook gezond voor mensen.

Doe iets voor de vogels in de stad

Bouw natuurinclusief

Goed stedelijk groen zorgt voor verkoeling in de zomerhitte, zuivert de lucht en biedt volop ruimte aan mede-stadsbewoners, zoals huismus, gierzwaluw, merel of gewone dwergvleermuis. Kijk voor inspiratie en oplossingen op

bouwnatuurinclusief.nl