Navigatie overslaan
IJsselmeer / Shutterstock Alle berichten

IJsselmeer / Shutterstock

Friese gemeente zegt ‘nee’ tegen zandwinning IJsselmeer

Geplaatst op 14 februari 2019

De gemeenteraad van de Fryske Marren heeft zich gisterenavond uitgesproken tegen de komst van een zandfabriek in het IJsselmeer. Hiermee is de voorgenomen zandwinning van de baan. Een overwinning voor de natuur.

Een zandfabriek plaatsen in het IJsselmeer op de plek waar Nederlandse natuur zou kunnen floreren. Het leek Vogelbescherming Nederland geen goed idee. Daarom dienden we in april 2018 een zienswijze in op het ontwerpbestemmingsplan IJsselmeer-Industriezandwinning en de bijbehorende ontwerpbesluiten, net als overigens Natuurmonumenten, It Fryske Gea en andere partijen.

Volgens Vogelbescherming paste de voorgenomen zandwinning van 217 hectaren en een winningsdiepte van 60 meter niet in de Natuurambitie Grote Wateren 2050. Het idee was juist meer ondiep water te creëren. Dat in combinatie met droogvallende platen, rietland, moeras en luwtegebieden draagt bijvoorbeeld bij aan een gevarieerde visstand. Grootschalige zandwinning staat daar haaks op. Bovendien brengt het de nodige licht- en geluidsverstoring met zich mee, nog los van een toename van het scheepvaartverkeer.

Topper / Elwin van der Kolk

Voorbarige conclusies

Er speelde nog meer. Onduidelijk was of het om een belangrijk foerageergebied voor watervogels ging, zoals toppereenden en kuifeenden. De getrokken conclusies, dat de zandwinning géén verlies aan foerageergebied zou betekenen, waren wat ons betreft voorbarig. Ook omdat er geen recente onderzoeken zijn in hoeverre het gebied ’s nachts als foerageergebied wordt gebruikt.

‘Nee’ stemmen

Eind november werd het besluit over de verstrekking van een vergunning aan zandwinbedrijf Smals doorgeschoven naar 2019. In de tussentijd namen de bedenkingen over de zandwinning toe, mede ingegeven door bewoners en natuurorganisaties. Vorige week gaf een van de coalitiepartijen in de raad, de FNP aan ‘nee’ te stemmen tijdens de zitting. Gisterenavond voegde de FNP daad bij het woord, waarmee een meerderheid in de raad (19 tegen, 11 voor) zich uit heeft gesproken tegen de zandwinning. Een wijs besluit!

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de beste artikelen via de digitale nieuwsbrief. De beste tuintips, mooie vogels, nieuws over Vogelbescherming en vogels beschermen.

Aanmelden Vogels digitaal

Optiek-specialist

Koop uw verrekijker of telescoop bij Vogelbescherming! Ruime sortering, hoge kwaliteit in alle prijsklassen, 40 jaar expertise en persoonlijk advies in de winkel in Zeist. Én u steunt het werk van Vogelbescherming.

bekijk onze optiek

Meer over

ijsselmeer topper resultaat natura2000 kuifeend friesland

Deel dit bericht