Navigatie overslaan
Appelvink / Hans Peeters Alle berichten

Appelvink / Hans Peeters Hans Peeters

Door Hans Peeters
oud-hoofdredacteur tijdschrift Vogels

Fotohut van de maand: Schaijk

Geplaatst op 5 juni 2018

Hans Peeters en Rob Kempers zijn op zoek naar de beste vogelfotohut van Nederland en België. Vogelhutten zijn bedoeld om dicht bij vogels te komen zonder ze te verstoren. Dit keer gaan ze op bezoek bij Ronald de Witte in Schaijk (Noord-Brabant).

De onbereikbare appelvink

Onze gastheer probeert ons enthousiasme te temperen als we naar de hut toelopen. “Er zijn bij deze hut momenten dat het enigszins stil kan zijn. Zeker nu veel vogels broeden of jongen hebben. Straks als alles uitgevlogen is, wordt het drukker. Maar je hebt altijd kans op een leuke soort.”

Een waar woord. Als we ons geïnstalleerd hebben en voorzichtig naar buiten kijken, maakt ons hart een vreugdesprongetje. Wat verder weg scharrelt een appelvink. Die is nog te ver weg voor een goede foto.

Fotohut Schaijk / Rob Kempers

Goed gecamoufleerde boshut

Vanwaar we de auto achterlaten, is het een stukje lopen door van dat typisch Brabantse gemengde bos. Er groeien eiken, grove dennen met behoorlijk wat onderbegroeiing. Het bos oogt rommelig met hier en daar – dankzij een of meer stormen – een open plek.

De fotohut is goed gecamoufleerd. Doordat de hut is ingegraven bevindt de riante waterplaats zich op ooghoogte. Hier kunnen vogels naar hartenlust drinken en badderen. De setting rondom de vijver is  strategisch ingericht met takken en stronken. Het geheel ziet er natuurlijk uit en maakt een serene indruk. We zijn opslag verliefd op deze oase van stilte.

Appelvink / Hans Peeters

Kersenpitten kraken

We hoeven niet lang te wachten. Onze appelvink komt steeds dichterbij en pikt links en rechts een zaadje van de grond. Uiteindelijk poseert hij op zo’n vier meter afstand. Wat een indrukwekkende vogel. Flink groter dan een gewone vink. De forse kop en giga-snavel stralen kracht uit.

Met hun snavel kraken appelvinken zonder moeite kersenpitten. De man voor ons heeft een goudkleurige kop, inktzwarte keelvlek, zacht beige borst en bruine rugtinten. Goed te zien zijn de blauwe vleugelveren die met een kartelschaar lijken te zijn geknipt. Een beauty. Onze camera’s doen hun werk.

Brabants bakkie koffie

De hut biedt riant ruimte aan drie personen. Je kijkt door gespiegeld glas, maar onze lenzen steken door een stoffen mouw naar buiten. Voorzichtig bewegen dus, anders schrikken de vogels. We steunen op een stevige vensterbank. Er zijn bodemplaten aanwezig, zodat je alleen je statiefkop mee hoeft te nemen. Lekker luxe en stabiel.

Voor de koude maanden staat er een kacheltje, maar dat is nu niet nodig. Op deze warme dag, is het zelfs aangenaam koel in de hut, waarin je ook een lekker bakkie Brabantse koffie kan zetten.

Appelvinken / Hans Peeters

Schermutseling

Na vandaag gaat deze hut voor ons door het leven als de ‘appelvinkenhut’. De gehele dag verschijnen een of meerdere exemplaren tegelijkertijd in beeld. Prachtig exotisch ogende mannen en bedeesde vrouwtjes. Althans wat het uiterlijk betreft. Op de voerplaats doen de vrouwen niet voor de mannen onder en vliegen ze elkaar regelmatig in de haren. Soms zijn er wel drie of vier vogels tegelijk aanwezig. Het valt niet mee om zo’n schermutseling op de foto te krijgen. Ze zijn snel en we komen sluitertijd te kort. Maar een belevenis is het wel. Het is lang geleden dat we zoveel en zo mooi appelvinken hebben gezien.

Gekraagde roodstaart / Rob Kempers

Gekraagde roodstaart als bijvangst

Natuurlijk is er meer te zien. Ook alledaagse bossoorten zoals roodborst, merel, vink, grote bonte specht, holenduif, kool- en pimpelmees komen nu en dan een kijkje nemen. In het logboek lezen we dat er ook geregeld kuifmees, boomklever, boompieper, gaai, zwartkop en zanglijster voor de hut verschijnen. Havik en buizerd zijn vaste bezoekers van dit bos. Onze mooiste bijvangst vandaag is de gekraagde roodstaart. Het tropisch ogende vogeltje poseert geduldig in de zon.

De hut, entourage en gehele verzorging verdienen wat ons betreft een dikke ***** op een schaal van vijf!

Grote bonte specht / Rob Kempers

Uitgerust op pad

  • Eigen statiefkop, deze kan op de aanwezige bodemplaat bevestigd worden
  • Telelens 150 – 500 mm
  • Volle accu’s
  • Voldoende geheugen
  • Donkere kleding
  • Eten en drinken

Fotograferen vanuit een hut

  • Voorzichtig met openen en sluiten van deuren en luiken (maak niet teveel lawaai).
  • Steek je lens niet te ver naar buiten en zwaai er niet mee rond.
  • Draag donkere onopvallende kleding.
  • Praat niet te luid met elkaar.

Reserveren en boeken

Meer informatie vindt je hier www.rwdewittephotography.nl. Op de website kun je de hut van Ronald de Witte ook reserveren. Wij hebben maar één advies: DOEN!

Vogelkijkgids

Dit is de perfecte gids voor vogelaars van alle leeftijden die net beginnen. In het overzichtelijk ingedeelde boek komen 142 vogelsoorten aan bod met duidelijke foto’s en tekeningen.
Kom langs in onze winkel

of kijk in onze webshop

Optiek-specialist

Koop uw verrekijker of telescoop bij Vogelbescherming! Ruime sortering, hoge kwaliteit in alle prijsklassen, 40 jaar expertise en persoonlijk advies in de winkel in Zeist. Én u steunt het werk van Vogelbescherming.

bekijk onze optiek

Meer over

vogelskijken hanspeeters fotohut vogelkijkhut

Deel dit bericht