Navigatie overslaan
Fietsers in de natuur / Shutterstock Alle berichten

Fiets de vogels achterna

Geplaatst op 16 juli 2020

Vogels kijken terwijl je fietst. Dat is dubbel genieten. Daarom zet Vogelbescherming, in samenwerking met fietsnetwerk.nl, steeds meer fietsroutes uit langs de gebieden die je als vogelliefhebber gezien moet hebben.

Momenteel hebben we zes vogelrijke routes uitgezet. Onder andere langs de kust van het IJsselmeer, door de polders van Noord-Holland, van Texel tot de Dollard. En overal vliegen de vogels je om de oren, zeker als je hier en daar even afstapt om goed te kijken. Zo fietst u door de mooiste stukjes Nederland de vogels achterna.

Langs beschermde natuur

Kronkelende dijkjes, weids waterland en typisch Hollandse vergezichten. Dat zijn de plekken waar we graag doorheen fietsen. De vogels die je onderweg tegenkomt, passen in dit prachtige landschap. De lepelaar lepelt langs de kust, de grutto maakt zich druk op een hek voor een bloemrijk grasland en de blauwborst zingt in het riet. Alle door Vogelbescherming uitgezette routes voeren langs natuurgebieden. Vaak zijn we daar, al dan niet in samenwerking met andere natuurorganisaties, aan het werk voor de vogels.

Spreeuw op fiets / Shutterstock Spreeuw op fiets / Shutterstock

Vogels zijn vrijheid

Waar vogels zijn, is vrijheid. Ware woorden van documentairemaker Ruben Terlou in een interview voor Vogelbescherming. Voor zijn werk reist hij de hele wereld over en overal waar hij komt, neemt hij zijn kijker mee om te gaan vogelen. Hij houdt van alle soorten, maar vooral van meeuwen. Dat zijn vrije vogels, net als Ruben zelf. En die vind je natuurlijk ook in Nederland, boven de duinen aan zee en bij de patatkraam in de binnenstad. Maar als hij echt veel verschillende vogelsoorten wil zien, trekt hij eropuit. Te voet of op de fiets. Langs de fietsroutes van Vogelbescherming, bijvoorbeeld.

De vogelrijke routes

De zes vogelrijke fietsroutes die Vogelbescherming aanbiedt via fietsnetwerk.nl kunt u downloaden via de gratis Fietsroute App. Hierbij staat ook een beschrijving van wat er onderweg valt te zien of te doen. Met afstappunten bij kliffen, uitkijkpunten, theetuinen en bezoekerscentra.

Nog meer vogels ontdekken? Via Mijnvogelvinder.nl, die werkt als een app, kunt u gemakkelijk opzoeken welke vogels in welk seizoen in dit gebied voorkomen. 

Vogelrijke fietsroute

Online vogelgids

Ontdek meer dan driehonderd vogelsoorten in één online vogelgids met: vogelgeluiden, tekeningen, foto's, vogelaantallen en meer. In de online vogelgids van Vogelbescherming vind je vogels die in Nederland voorkomen.  

naar de vogelgids

MijnVogelvinder.nl

Met MijnVogelvinder.nl in de hand herken je vogels door het hele land! Ontdek welke soorten je tijdens het wandelen of fietsen kunt tegenkomen en waar je op moet letten om ze daadwerkelijk te zien.

Meer over MijnVogelvinder