Navigatie overslaan
Koekoek / Shutterstock Alle berichten

Eerste koekoeken druppelen Nederland binnen

Geplaatst op 3 april 2017

De afgelopen week keerden de eerste koekoeken terug naar Nederland. Het zijn enkelingen die de voorhoede vormen van een grote groep van meer dan 10.000 koekoeken die de komende weken in ons land arriveert.

De koekoeken druppelen langzaam Nederland binnen. Afgelopen week lieten dagelijks een of twee koekoeken zich zien of horen in Nederland. Zondag steeg het aantal waarnemingen op Waarneming.nl naar negen. Dit is de kleine dappere voorhoede van vroege aankomers. Het merendeel van de duizenden andere koekoeken is nog onderweg, of bereidt zich diep in Afrika voor op de gevaarlijke oversteek van de Sahara.

Omdat 2017 door Sovon Vogelonderzoek en Vogelbescherming Nederland is uitgeroepen tot ‘Jaar van de Koekoek’ volgen we de koekoek dit jaar met extra veel belangstelling. Hoeveel komen er dit jaar terug en hoe snel komen ze terug?

Volg de jump over de Sahara live

De tocht van de koekoeken is live te volgen via Britse vogels die voor onderzoek zijn uitgerust met een minuscule satellietzender. Op bijgaand kaartje zie je waar de koekoeken zich bevonden op 2 april jongstleden. Eén koekoek (Selborne) is al overgestoken naar Europa. Net zo’n vroege en fitte vogel als de vogels die nu in Nederland zijn gezien of gehoord.

Meld koekoeken het hele jaar!

In het Jaar van de Koekoek proberen we kennishiaten omtrent de koekoek weg te werken. Vogelbescherming roept daarom iedereen op om dit jaar alle waarnemingen van een koekoek het hele zomerseizoen door te geven via www.waarneming.nl.

Maar uiteraard zijn alle waarnemingen dit jaar van belang. Van vroege aankomers tot late vertrekkers. En mocht je het geluk hebben in de zomer een jonge koekoek te zien in het veld, probeer dan te ontdekken welke vogel de waardvogel is, ofwel de gastouder, en geef het alstublieft door!

Koekoekwandelingen in de Nationale Vogelweek

In 2017 is er tijdens de Nationale Vogelweek (6 t/m 14 mei) extra aandacht voor de koekoek. Op veel plekken in Nederland vinden in het kader van het ‘Jaar van de Koekoek’ speciale excursies plaats, of wordt tijdens excursies aandacht besteed aan het zien van de wel gemakkelijk te horen, maar moeilijk te vinden koekoek.

Op www.vogelweek.nl vind je alle activiteiten.