Navigatie overslaan
Kramsvogel / Reint Jakob Schut (Agami) Alle berichten

Eerlijk zullen we alles delen

Geplaatst op 20 december 2018

Samen delen is één van de vele tradities van de decembermaand en dat geldt natuurlijk ook voor de vogels in uw tuin. Een soort kerstpakket voor vogels eigenlijk.

We vieren in de maand december de verjaardag van Sinterklaas en de geboorte van het kindje Jezus. Feestdagen die gepaard gaan met veel tradities. Het zetten van de schoen, die de volgende dag gevuld is met een heerlijke chocoladeletter. Maar ook het overbekende kerstpakket, dat we jaarlijks van onze werkgever krijgen. Tradities die niet meer weg te denken zijn.

Het kerstpakket van de boeren

Het kerstpakket kent echter een lange geschiedenis in ons land, en komt van oorsprong bij de boeren vandaan. Boeren gaven hun personeel, als blijk van waardering, iets extra’s rond de kerstdagen. Vaak was dit een mand met lekkernijen, die goed van pas kwam in tijden van schaarste. Het “eerlijk zullen we alles delen” gevoel was en is nog steeds wel een thema rond de feestdagen.

Autumn garden / Wil Leurs (Agami) Autumn garden / Wil Leurs (Agami)

Eerlijk alles delen

Dat eerlijk delen doen we ook in onze tuin, zeker in maanden van schaarste. We hebben in de tuin een appel- en perenboom staan. Van een deel van de appels maakt Karen heerlijke appelmoes, maar de rest van de appeloogst laten we expres liggen voor de vogels. Er wordt gretig van gegeten door verschillende lijstersoorten, maar ook door kool- en pimpelmezen.

Hetzelfde geldt overigens voor de stoofpeertjes, waar we zelf niet zo’n fan van zijn, deze gaan gedeeltelijk naar een bevriende restauranteigenaar en de rest laten we onder de boom liggen voor de vogels.

Pimpelmees / Wil Leurs (Agami) Pimpelmees / Wil Leurs (Agami)

Walnoten-smidse

Naast de twee fruitbomen hebben we nog een walnoot in de tuin staan. Ook van de noten laten we redelijk wat liggen rond de boom. Inmiddels zijn de gaaien en grote bonte spechten op de hoogte van deze eiwitrijke noten.

De specht gebruikt een ‘smidse’ om dennenappels, en naar nu blijkt ook walnoten open te krijgen. Door de noot stevig te verankeren tussen boomtakken of in een kleine boomholte, kan hij de weerbarstige noten gemakkelijk openhakken. De merel en zanglijster hebben ook een smidse, maar dan om slakkenhuisjes te openen.

Grote bonte specht / Eric Tempelaars (Agami) Grote bonte specht / Eric Tempelaars (Agami)

Notenkruimels

De grote bonte knoeit natuurlijk noot met al dat gehak en dat weten de vinken, sijsjes en mezen maar al te goed. Zij zitten op de grond geduldig te wachten op de voedingsrijke walnotenkruimels. Notenkruimels die normaalgesproken door het harde pantser onbereikbaar voor ze zijn. Zo profiteert een breed scala aan vogels van deze heerlijke walnoten.

Eerlijk delen van al dat lekkers is dus vrij simpel een geeft heel veel extra tuinplezier! Tips voor de wintermaanden:

  • Zorg bij het voeren van tuinvogels dat de voerplek schoon blijft. Door regelmatig schoon te maken voorkom je ziektes en ongedierte.
  • Variatie in vogelvoer zorgt voor een rijke verscheidenheid aan vogelsoorten in uw tuin.
  • Heeft u appels of peren te lang in de fruitschaal laten liggen, gooi ze dan niet in biobak maar snijd ze in stukken en leg ze op de voerplank.
  • Voor nog meer tuinvoedertips kunt u ook naar de website van Vogelbescherming.

Ik wens u fijne feestdagen en heel veel tuin- en vogelplezier in 2019.

Eekhoorn / Eric Tempelaars (Agami) Eekhoorn / Eric Tempelaars (Agami)

Web-app MijnTuinvogeltelling

Meedoen met de jaarlijkse Nationale Tuinvogeltelling wordt nog leuker met web-app MijnTuinvogeltelling. De web-app helpt je de meest voorkomende tuinvogels van Nederland te herkennen. En maakt het invoeren van je telling tijdens dat weekend nog makkelijker!

Lees over de gratis web-app

Mijn tuin een vogelparadijs

Word jij ook zo blij van vogels in je tuin of op je balkon? Hang je wel eens een vetbolletje voor ze op? Je kunt nog meer doen. Doe de gratis Postcode Vogelcheck en ontdek welke vogels in jouw buurt leven en hoe je deze vogels kunt helpen.

Postcode Vogelcheck