Navigatie overslaan
Zwartkop / Daniele Occhiato - Agami Alle berichten

De vuilboom: geen lust voor het oog?

Geplaatst op 10 december 2021

De vuilboom: hij heeft zijn naam niet mee en zijn uiterlijk ook al niet. Onopvallend, met vrijwel onzichtbare bloemen. Desondanks moet ie in de tuin, betoogt Wil, deze onmisbare magneet voor de prachtigste insecten en vogels. Toch weer een lust voor het oog.

Bij sommige tuinplanten is de schoonheid nauwelijks waarneembaar. Zij hebben geen weelderige bloemen of kleurrijke bladeren. Bij deze planten zit de schoonheid in wat ze ecologisch te bieden hebben. In hun waarde voor de natuur. Het zijn soorten waar niet direct onze keuze op valt. We gaan niet snel voor iets met een onbeduidend bloemetje. Toch kan het geen kwaad om bij de keuze voor een plant of struik eens stil te staan bij wat hij nog meer te bieden heeft.

Vuilboom: onzichtbare, rijke bloemen

De vuilboom, zijn naam heeft hij al niet mee, is zo’n struik die je niet snel uitkiest als je puur op het uiterlijk afgaat. Dat is echter onterecht want de vuilboom, ook wel sporkehout genoemd, is een struik die veel tuinplezier oplevert. Al zit dat dan niet zozeer in de sierwaarde. Nee, deze plant heeft een hoge ecologische waarde dankzij de voor ons onzichtbare bloemen die rijk zijn aan honing. En dankzij de bessen.

Bessen vuilboom / Wil Leurs - Agami Bessen vuilboom / Wil Leurs - Agami

Europees kampioen lang-bloeien

De grap van de vuilboom is dat hij bloeit vanaf het vroege voorjaar tot ver in september en daar worden insecten ontzettend blij van. Met zijn bloeitijd is hij een echte Europese kampioen, er is geen plant in Europa die zo lang bloeit. Daarnaast zit deze struik ook ruim in zijn bessen en daar worden weer andere tuinbewoners blij van, zoals bes-etende vogels.

Citroenvlinder / Wil Leurs - Agami Citroenvlinder / Wil Leurs - Agami

Waardplant voor mooie soorten

De vuilboom komt van nature in een groot deel van ons land voor, hij is dus inheems. Daardoor is hij van belang voor veel in ons land voorkomende insecten. Dat is nog eens waardevol. Die onooglijk kleine bloemen hebben een enorme aantrekkingskracht op leuke soorten solitaire bijen, zweefvliegen en vlinders. Voor de citroenvlinder, het boomblauwtje en de sporkehoutspanner is het zelfs de waardplant. De plant waar ze echt niet zonder kunnen.

Grauwe vliegenvanger / Wil Leurs - Agami Grauwe vliegenvanger / Wil Leurs - Agami

Grauwe vliegenvanger, merel, zanglijster en zwartkop

Ook een bijzondere vlindersoort als de eikenpage is dol op de nectar van deze heester en de grauwe vliegenvanger is dan weer dol op de eikenpage. U ziet, ook insectenetende vogels komen ruimschoots aan hun trekken met een vuilboom in de tuin. Ook dankzij de smakelijke bessen, die de merel, zanglijster en zwartkop hogelijk weten te waarderen.

Vuilboom donkere fopwesp / Wil Leurs - Agami Vuilboom donkere fopwesp / Wil Leurs - Agami

Van kleine tuin tot park

Zelfs voor een kleine tuin is de vuilboom zeer geschikt. De vuilboom bloeit namelijk alleen op jong hout. Dat betekent dat u hem regelmatig kunt snoeien en zo op ieder gewenst formaat kunt houden. Dan bloeit hij juíst extra uitbundig, zij het vrijwel onzichtbaar. Daarnaast is de vuilboom ook uitstekend geschikt langs de rand van een erf of tuin, voor een stadsplantsoen of in een park. Kortom het is een struik met legio mogelijkheden.

Geen lust voor het oog?

Het kon niet uitblijven; een struik met zoveel positieve punten moest natuurlijk ook een plekje krijgen in onze tuin. Daarom hebben we sinds twee jaar vuilboompjes. Ik zal de laatste zijn om te beweren dat deze struik zelf een lust voor het oog is. Maar voor de prachtigste insecten lijkt het wel een magneet. We hebben dan ook zeker geen spijt van onze keuze.

Vogelvriendelijke beplanting

Voor vogels is het vooral belangrijk welke planten er in de tuin staan. Kies voor planten, bomen en struiken waar ze voedsel kunnen vinden en nestelen en schuilen. In onze webwinkel kun je diverse vogelvriendelijke planten kopen.

Kijk voor vogelvriendelijke planten

Biologische planten in onze webshop

Vogelbescherming heeft ongeveer dertig biologische planten geselecteerd die vogelvriendelijk zijn. Deze zijn gekweekt zonder gif en kunstmest en zijn niet genetisch gemodificeerd. Goed voor insecten en
vogels en biodiversiteit.

Ontdek de biologische planten