Navigatie overslaan
Swalm / BuitenBeeld - Jelger Herder Alle berichten

Een pril voorjaar langs de Swalm

Geplaatst op 14 februari 2018

Het zijn de nadagen van de winter, de dagen van de eerste zingende vogels. Tijd om naar Limburg af te reizen, naar het verrukkelijke landschap van landgoed Groenewoud aan de Swalm.

Vogels zien in februari is een beetje sprokkelen. Alleen de blijvers zijn aanwezig en zelfs daarvan is het grootste deel nog verborgen en stil. Landgoed Groenewoud in Swalmen, in beheer bij Staatsbosbeheer, is echter zo gevarieerd dat je al met al tot een prettige verzameling kunt komen.

Appelvinken

Ons rondje begint door een gemengd bos met natuurlijk alle mezensoorten, zachtjes prevelende roodborsten, winterkoninkjes en een voorzichtig roffelende grote bonte specht. Ook kruisbekken roeren zich – glip glip glip - terwijl in de met klimop begroeide bomen, staartmezen naar verborgen insecten zoeken. Rondom de beuken scharrelen vinken, kneutjes en appelvinken.

Appelvink / Hans Peeters Appelvink / Hans Peeters

Al ras komt de Swalm erbij, compleet met een elzenbroekbos. Een ‘gekleurd bos’, met sijsjes en puttertjes foeragerend op de elzenpropjes. De Swalm is oogstrelend. Niet alleen vanwege de ijsvogels die vrijwel zeker te zien zijn, net als de sporen van bevers, maar ook landschappelijk. De zon danst een lichtballet met het snelstromende water, de oevers hoog en getekend door de beek. Beek wordt weer bos met barmsijs, zwarte specht en goudvinken.

Hormonen

Dan breekt het landschap open, en verschijnen heide en kruidige hobbelige graslanden. Met het bos zo nabij zijn roofvogels als havik, sperwer en buizerd bijna niet te missen. Zwijgzaam zullen ze niet meer zijn; in de loop van februari spelen ook bij hen langzamerhand de hormonen op. Het doet verlangen naar de echte lente.

Havik / Shutterstock Havik / Shutterstock

Is het smachten groot, kijk dan niet naar de grasvelden, daar bevinden zich nog wintergasten. Want zeker als in het noorden de vorst nog regeert kunnen daar honderden kramsvogels en koperwieken bivakkeren, zoekend naar pieren. Hoe mooi ook, hopelijk verdwijnen ze snel, ons achterlatend met die belofte; het komt het komt, het echte voorjaar. Pril en weifelend is het er al.

Vogelwerkgroep IVN Roermond geeft geregeld excursies, ook door Groenewoud. Meer informatie

Hoe er te komen

Door Groenewoud loopt onder meer een 3,3 km lange route, gemarkeerd met groen vierkant met gele driehoek. Start medisch centrum Groenewoud, Groenewoud 4, 6071 RB Swalmen.
Vanaf medisch centrum even RD brede pad.
Dan RA groengeel volgen.

Parkeerplaats aanwezig. Met openbaar vervoer naar medisch centrum: bus vanaf NS Roermond, uitstappen Molenweg Swalmen. Even met bus meelopen, dan RA, Molenweg. Via fietspad rechtdoor. Einde weg LA, (wordt Peelveldweg). Verderop Groenewoud rechts.

Online vogelgids

Ontdek meer dan driehonderd vogelsoorten in één online vogelgids met: vogelgeluiden, tekeningen, foto's, vogelaantallen en meer. In de online vogelgids van Vogelbescherming vind je vogels die in Nederland voorkomen.  

naar de vogelgids

Blijf op de hoogte

Lees nieuws en de mooiste artikelen op onze site. En ontvang maandelijks een selectie van de beste artikelen in je mail.

Aanmelden Vogelnieuws