Navigatie overslaan
IJseend / Ruwan Aluvihare Alle berichten

Een lelijke eend bestaat niet!

Geplaatst op 21 december 2020

Eenden zijn prachtige vogels. Vaak zijn het wel de mannetjes die de vrouwen overtreffen. Zelfs onze gewoonste eend, de wilde eend, is een plaatje van dichtbij.
IJseend / Ruwan Aluvihare IJseend / Ruwan Aluvihare

Er zijn natuurlijk eenden die nog mooier dan anderen zijn. Eén daarvan is de ijseend. Ze ogen overwegend zwart/wit, maar nauwkeurige inspectie leert dat hun kleurenpalet vol nuances zit. Pasteltinten van grijs en oker steken af tegen rijke goudbruine vleugelveren. De lange, smalle ‘pijlstaart’, die hij heel soms omhoog houdt maakt hem extra bijzonder. Dat is een gewild fotomoment, maar dan moet je geluk hebben. Zijn gezicht tenslotte is gewoon een kunstwerk.

Zoals de naam doet vermoeden, komt hij uit het verre noorden waar hij broedt. Het is een schaarse winterbezoeker van ons land. Soms zijn er grote groepen van tientallen vogels op de Waddenzee en in Zeeland, maar die houden zich op grote afstand. Enkele ijseenden komen dicht bij de kust of gaan verder het binnenland in en kiezen een meer benaderbare locatie.

IJseend / Ruwan Aluvihare IJseend / Ruwan Aluvihare

De eenden op deze foto’s waren de mooiste die ik gezien heb. De eerste zat op een vreemde locatie, het Noordhollandsch Kanaal naast de drukke N9, net ten noorden van Alkmaar. Ik zag hem actief duiken op zoek naar eten. Hij dook, kwam 10 meter verder boven en dook snel weer onder. Goede foto’s maken hield in dat ik moest inschatten waar hij na een duikje boven kwam. Hij hield mij fit! Bij een te goede inschatting kwam hij een paar meter van mij vandaan omhoog. We schrokken allebei even, maar daarna ging hij gewoon verder. Hij hield gelukkig één keer zijn staart boven water.

IJseend / Ruwan Aluvihare IJseend / Ruwan Aluvihare

De andere foto is gemaakt op de Zuidpier van IJmuiden, een favoriete plek van vogelaars. De pier steekt ver de zee in, waardoor het een goede plek is om zeevogels te observeren. Deze keer waren er een stel ijseenden. Ik beklom de grote golfbrekers naar een beschutte plek en wachtte totdat ze voorbij zwommen. En toen ging het mannetje zwaaien….

Vele uren spendeert Ruwan Aluvihare jaarlijks in de Nederlandse natuur, vooral op Texel, genietend van de omgeving en… van vogels. Hij deelt zijn vogelfoto’s en -verhalen met ons.

Nationale Kijkerweek

Begin het buitenseizoen goed! Tijdens de Nationale Kijkerweek krijg je op alle optiek van ons eigen merk 10% korting. Leden van Vogelbescherming krijgen korting bovenop de ledenkorting. Hét moment om een verrekijker aan te schaffen.

Bekijk de aanbiedingen

Vogels kijken: spanning én ontspanning

Buiten zijn en genieten van je omgeving, de schoonheid van vogels en het bijzondere van hun gedrag gecombineerd met onverwachte natuurmomenten en de vraag of het lukt om een favoriete soort te ontdekken.

Lees meer

Gerelateerde items