Navigatie overslaan
Witveugelstern / Ruwan Aluvihare Alle berichten

Een wit-gevleugelde ballerina

Geplaatst op 3 september 2021

Enkele dagen was op Texel een jonge witvleugelstern te bewonderen; de zeldzaamste van de drie zoetwatersterns in Nederland. Ruwan Aluvihare ging eropaf.
Witveugelstern / Ruwan Aluvihare Witveugelstern / Ruwan Aluvihare

Een mooie, kleine stern die als volwassen vogel zwart-wit is en als jonge vogel wit, grijs en zwart met een zweem van chocoladebruin op de rug. Deze witvleugelstern werd al een paar weken gezien, maar meestal op afstand. Ik raakte pas geïnteresseerd toen de melding op De Muy voorbij kwam. Een kans om hem van dichtbij te bewonderen? Zou ik geluk hebben?

Ik had het druk, dus kon pas ’s middag laat richting De Muy. Ik wist dat ik dan met tegenlicht te maken zou krijgen, maar, met een lichte vogel, maak je toch kans op enkele goede foto’s. Volgens de al aanwezige vogelaar arriveerden de stern en ik tegelijk!

Witveugelstern / Ruwan Aluvihare Witveugelstern / Ruwan Aluvihare

Heel dichtbij

Er stond een stevige noordenwind. De stern ging tegen de wind in jagen om vervolgens op snelheid naar het beginpunt terug te vliegen en dan werd de route opnieuw afgelegd.

Sierlijk, als een ballerina, vloog hij op ongeveer vier meter hoogte, om met een pirouette te vallen naar het wateroppervlak om insecten te plukken. Vaak libellen, die vermoedelijk als volwassen (imago) net uit het water te voorschijn kwam. De stern joeg een uur lang voordat hij zomaar verdween.

Tijdens zijn route kwam hij af en toe heel dicht langs me vliegen, maar ik had slechts een moment om goede foto’s te maken; de paar seconden waarin hij van links naar rechts mij net voorbij vloog. Vóór dat moment had ik heel erg tegenlicht en daarna zag ik alleen zijn achterwerk! Ik moest wachten op een pirouette net voorbij mijn plek, dan had ik een kans op de goede lichtval.

De foto's

De foto met de ‘twee sterns’ aan de bovenkant is een samengesteld beeld van de pirouette, met onder- en bovenkant van de vogel; de twee andere maakte ik op het moment dat hij heel dichtbij voorbij vloog.

Op de foto hieronder is een volwassen vogel te zien die ik lang geleden in Groningen zag. Prachtig biddend voordat hij het water indook. De ‘witvleugels’ waaraan hij zijn naam te danken heeft, zijn pas duidelijk te zien bij volwassenheid.

Witveugelstern / Ruwan Aluvihare Witveugelstern / Ruwan Aluvihare

Help met je mooiste vogelfoto

Help ons met mooi beeldmateriaal het enthousiasme voor vogels te vergroten. Wij maken een selectie en we zetten de mooiste foto's online. Uit deze foto's kiezen we elke maand de allermooiste.

Bekijk de galerij en doe mee

MijnVogelvinder.nl

Met MijnVogelvinder.nl in de hand herken je vogels door het hele land! Ontdek welke soorten je tijdens het wandelen of fietsen kunt tegenkomen en waar je op moet letten om ze daadwerkelijk te zien.

Meer over MijnVogelvinder

Gerelateerde items