Navigatie overslaan
Wulp / Shutterstock Alle berichten

De wulp kijkt naar zijn gulp

Geplaatst op 30 maart 2017

De kluut kijkt naar z’n snuut, de wulp kijkt naar zijn gulp. Een oud, maar ontzettend handig ezelsbruggetje om beide soorten makkelijk te leren herkennen. Wadvogels determineren voor beginners: lees snel verder.

De Waddeneilanden beginnen weer te lokken in de lente. Een hemels weekendje uitwaaien en wandelen. Veel vogels zijn er ook, maar die zijn niet altijd makkelijk te herkennen voor onervaren vogelliefhebbers. Begin bij het begin met deze twee goed herkenbare soorten: de kluut en de wulp.

De kluut kijkt naar z’n snuut

De kluut is uniek, onmiskenbaar en prachtig. Ziet u een witte vogel met een opvallend zwarte tekening? Kijk dan goed naar de snavel. Buigt de snavel omhoog, dan is het de kluut. Geen twijfel mogelijk. Bent u toch niet zeker, luister dan naar zijn roep: een luid ‘kluut-kluut-kluut’!

Andere zwart-witte vogels

Andere zwart-witte vogels in het Waddengebied zijn de scholekster en de kievit. Echter, één blik op de snavel leert dat dit geen kluten zijn.

De scholekster heeft een rood-oranje, lange en vooral rechte snavel. De kievit een korte en ook rechte snavel en daarbij een mooie kuif. Hier kunt u een poster downloaden, waar deze vogels allemaal naast elkaar staan. Klik op de vogelkaart van het eiland dat u gaat bezoeken.

Kluut / Shutterstock Kluut / Shutterstock

De wulp kijkt naar zijn gulp

Verder met de wulp, die kijkt volgens het gezegde naar zijn gulp, wat betekent dat zijn snavel juist omlaag buigt. Het is een opvallend grote, forse vogel (50-60 cm.), bruin en met een lange, neerbuigende snavel.

U zou in de war kunnen raken met (rosse) grutto’s, ware het niet dat deze rechte snavels hebben. Verraderlijk bij het herkennen van de wulp, is het bestaan van de regenwulp; maar dat is tenslotte ook een wulp en als u die naam eraan kunt geven, komt het onderscheid later wel!

Gratis app Wadvogels

Als u de smaak te pakken heeft, kunt u op www.beleefdewaddennatuur.nl verder komen met het herkennen van wadvogels. Daar staat de film ‘Vogels kijken voor dummies’ en u kunt er de gratis app Wadvogels downloaden. 

De app helpt u determineren. Als u het soort snavel invult, de grootte en de voornaamste kleur, krijgt u een aantal suggesties. Kan bijna niet misgaan. In de app zijn zo’n 180 vogels opgenomen. U kunt er ook hun geluid beluisteren. Verder biedt de app een overzicht van de leukste vogelkijkplekken op de Waddeneilanden. Handig!

 

Activiteiten op de Wadden

Iedere dag is er wel een wandeling, vaartocht of andere excursie op één van de Waddeneilanden. Heb je zin om mee te gaan, kijk dan op het Maandoverzicht wat er allemaal te doen is.

Maandoverzicht

Gratis app Wadvogels

Met de gratis Wadvogels app wordt het extra leuk en gemakkelijk om de vogels in het waddengebied te herkennen! Bij elke vogel staat een beschrijving en geluid.

App Wadvogels