Navigatie overslaan
Waterspreeuw / Ruwan Aluvihare Alle berichten

De vrolijke waterspreeuw

Geplaatst op 19 november 2020

De waterspreeuw is een leuke, wat mollige vogel die meestal te zien is bij stromende beekjes. Dat is ook meteen de reden waarom de vogel zeldzaam is in Nederland: die zijn hier niet zo overvloedig.

In Nederland komen twee ondersoorten van de waterspreeuw voor. In Noord-Europa leeft de zwartbuikwaterspreeuw, die overwintert hier regelmatig. Het broedgebied van de roodbuikwaterspreeuw raakt tot aan Zuid-Limburg. Daar stromen wel beekjes, net als in het oosten van het land. Dat zijn dan ook de beste plekken om deze vogel tegen te komen.

De zwartbuikwaterspreeuw is in de winter een schaarse bezoeker van waterwingebieden in de duinen en enkele andere plekken met snelstromend helder water dat niet dichtvriest. Het zien en observeren van de vogels is een genoegen. Waterspreeuwen zijn heel actief, vliegen heen en weer over het water, zwemmen uitstekend eronder en tonen een soort waterpret.

De vogel hierboven en hieronder zag ik in de schitterende Amsterdamse Waterleidingduinen, waar het Amsterdamse water schoon wordt gespoeld onder meer door middel van een veelheid aan stromende beekjes.

Waterspreeuw / Ruwan Aluvihare Waterspreeuw / Ruwan Aluvihare

Bijzondere ontmoeting

Het was een bijzondere ontmoeting. Ik trof de waterspreeuw foeragerend en in het water spelend aan, wat hij gewoonlijk doet. Op een gegeven moment kwam hij aan de kant. Daarna schoof hij rustig langs de oeverrand mijn richting op tot maar enkele meters bij mij vandaan. Daar bleef hij soms rustend en soms poetsend gedurende een halfuur aanwezig. Verderop stond een aandachtige blauwe reiger, mogelijk dacht de waterspreeuw dat hij bij mij veiliger was!

Waterspreeuw / Ruwan Aluvihare Waterspreeuw / Ruwan Aluvihare

Werken voor de foto

De vogel hierboven fotografeerde ik op Texel. Op één van de weinige plekken met water dat een beetje stroomt, de Ploeglanden. Deze vogel was iets moeilijker dan de eerste om te fotograferen; ik moest echt werken om een mooie foto te kunnen maken, omdat de vogel zich steeds verplaatste over een relatief groot gebied. Zonder de fiets was het een onmogelijke opgave geweest. Uiteindelijk heb ik hem betrapt in een slootje naast de klotsende water-overstort in een bungalowpark.

Vele uren spendeert Ruwan Aluvihare jaarlijks in de Nederlandse natuur, vooral op Texel, genietend van de omgeving en… van vogels. Hij deelt met ons zijn vogelfoto’s en -verhalen.

Vogelboeken en -gidsen

Ben je op zoek naar een goed boek over vogels of de natuur? Vogelbescherming heeft een uitgebreid en gevarieerd aanbod in onze winkel en onze webshop. 

Bestel en help de vogels

Help met je mooiste vogelfoto

Help ons met mooi beeldmateriaal het enthousiasme voor vogels te vergroten. Wij maken een selectie en we zetten de mooiste foto's online. Uit deze foto's kiezen we elke maand de allermooiste.

Bekijk de galerij en doe mee

Gerelateerde items