Navigatie overslaan
Dwergstern / Marc Guyt AGAMI Alle berichten

De Stern landt in het Afsluitdijk Wadden Center

Geplaatst op 16 februari 2022

Het IJsselmeergebied is een bijzonder natuurgebied dat aandacht verdient. Bekend maakt bemind en dat helpt om de unieke IJsselmeernatuur te beschermen. Daarom heeft Vogelbescherming Nederland het initiatief genomen om de reizende expositie De Stern te ontwikkelen. Door de ogen van vijf sternsoorten valt er van alles ontdekken over de IJsselmeernatuur boven én onder water. Na de succesvolle start op Forteiland Pampus landt De Stern nu in het Afsluitdijk Wadden Center.

IJsselmeergebied is waardevol natuurgebied en belangrijk vogelgebied

Het IJsselmeer vormt samen met het Markermeer en de Randmeren het IJsselmeergebied. Het is het grootste zoetwatermeer van Noordwest Europa en gelegen op de Oost-Atlantische vogeltrekroute. Het IJsselmeergebied is een belangrijke plek voor honderdduizenden vogels, waaronder vele sternsoorten, om te rusten, voedsel te zoeken en/of te broeden. Een heel bijzonder natuurgebied dat meer aandacht en betere bescherming verdiend. De aanleiding voor Vogelbescherming om een reizende expositie te ontwikkelen en dit bij zoveel mogelijk mensen onder de aandacht te brengen met een bijzondere ervaring.

Expositie De Stern Expositie De Stern

Wat is er te beleven in De Stern?

Door de ogen van vijf sternsoorten (visdief, reuzenstern, dwergstern, lachstern en zwarte stern) laat de expositie De Stern bezoekers de schitterende IJsselmeernatuur onder én boven water ontdekken. De sterns laten zien wat het IJsselmeergebied zo’n waardevol natuurgebied maakt. Ook laat de expositie veelbelovende natuurontwikkelingen in het IJsselmeergebied zien en waar kansen liggen. Speel een interactief IJsselmeer spel, bekijk 3D tekeningen van de vijf sterns, luister naar mini podcasts van wereldrecordvogelaar Arjan Dwarshuis of neem een (droge) duik onder water! 

Een bezoekje aan De Stern wordt compleet door na de beleving binnen, buiten op ontdekkingstocht te gaan met de gratis vogelkaart. De vogelkaart is speciaal voor de omgeving rond het Afsluitdijk Wadden Center op maat gemaakt door de Vogelbescherming. De vogelkaart helpt bezoekers de vele vogels te herkennen voor wie het IJsselmeer zo belangrijk is. Ook kunnen er verrekijkers geleend worden bij het Afsluitdijk Wadden Center om de vogels goed te kunnen bewonderen.  

Leo Bruinzeel, ecoloog bij Vogelbescherming Nederland: “Wij zijn zeer verheugd dat De Stern landt op deze bijzondere plek. Het Afsluitdijk Wadden Center is een prachtige locatie waar onder andere het verhaal van de Vismigratierivier verteld wordt. Via de Vismigratierivier kunnen straks enorme hoeveelheden vis het IJsselmeer opzwemmen vanaf de Waddenzee. Daar profiteert niet alleen het onderwaterleven van. Er ontstaat zo ook meer voedsel (kleine vis) voor vogels zoals de visdief. De samenhang tussen de bijzondere IJsselmeernatuur onder én boven water is precies wat wij in onze reizende expositie De Stern laten zien.” 

Expositie De Stern Expositie De Stern
Expositie De Stern Expositie De Stern

Afsluitdijk Wadden Center

De Stern is een expositie van Vogelbescherming Nederland en mede mogelijk gemaakt dankzij de Nationale Postcode Loterij, provincie Noord-Holland, autobedrijf Stern, Prins Bernhard Cultuurfonds en Sportvisserij Nederland. Meerdere organisaties hebben inhoudelijk bijgedragen aan de expositie: Coalitie Blauwe Hart Natuurlijk, It Fryske Gea, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Sportvisserij Nederland, Rijkswaterstaat en de Waddenvereniging. De Stern is een productie van Haarlemamsterdam.nl. De Stern reist de komende jaren langs mooie locaties in het IJsselmeergebied. De start was in augustus 2021 op Forteiland Pampus.

Geef voor vogels

Vogels zijn er altijd en bijna overal. Ze bezorgen ons plezier en blijven ons verwonderen. Toch is de aanwezigheid van vogels niet vanzelfsprekend. Veel vogels hebben het moeilijk of dreigen zelfs uit ons land te verdwijnen. Help ook mee.

Doneer nu

Vogels herkennen

In de webshop van Vogelbescherming vind je alles voor en over vogels. Zoals een vogelgids om ze te herkennen. Bezoek onze winkel in Zeist of onze webshop voor een grote variatie aan de beste vogelgidsen.

Boeken in onze webshop