Navigatie overslaan
Kijkers voor kijkers Alle berichten

Dankbaarheid in Palestina

Geplaatst op 24 mei 2018

Kijkers voor Kijkers is inmiddels uitgegroeid van lokaal initiatief naar een project met impact over de hele wereld. Gebruikte verrekijkers worden daarbij soms ook door medewerkers van Vogelbescherming meegenomen in vrije tijd of op werkbezoek, om ze vervolgens te overhandigen aan vogelorganisaties, onderzoekers of scholen in landen waar ze deze optiek hard nodig hebben. Vogelbescherming- medewerker Gert Ottens vertelt over zijn eigen ervaringen, toen hij onlangs naar Israël afreisde.
Kijkers voor kijkers Kijkers voor kijkers

Kijkers voor Kijkers in Palestina

Door omstandigheden kom ik regelmatig in Israël, en dat is geen straf want je kunt er fantastisch naar vogels kijken. Vooral tijdens de trekperiodes in voor- en najaar zijn er weinig plekken op de wereld waar zoveel te zien valt. Om duidelijke redenen is het vogels kijken in de Palestijnse gebieden minder bekend, en minder populair. Maar ook daar is een organisatie die zich er voor inzet om de mensen – vooral kinderen en hun ouders – bekend te maken met de natuur van Palestina en hoopt hiermee een grotere maatschappelijke betrokkenheid te verwezenlijken. Deze organisatie - Mahmiyat - richt zich dus met name op educatieve projecten zoals excursies en dergelijke. En wat op hoger niveau soms ondenkbaar is, lukt hen vaak wel: samenwerken met hun Israëlische ‘collega’s’.

Kijkers voor kijkers Kijkers voor kijkers

Slechts 3 slechte kijkers

Voor de excursies van Mahmiyat bestond een schrijnend gebrek aan kijkers. Vaak nemen ze meer dan 20 kinderen mee, maar er waren slechts 3 (erg slechte) kijkers beschikbaar. Dankzij bevriende vogelaars, werkzaam bij onze Israëlische zusterorganisatie SPNI, kwam ik in contact met twee medewerkers van Mahmiyat.

En zo vatte ik het plan om een aantal kijkers-voor-kijkers aan hen over te brengen. Maar door de strenge veiligheidsmaatregen in Israël en tussen Israël en Palestina vermoedde ik al dat dit een uitdagend traject kon worden.

De overdracht

Dus afgelopen kerstvakantie toog ik met een extra koffer – met daarin 20 verrekijkers – naar Schiphol. Daar bleek het geen probleem om dit mee te nemen, geholpen door een aanbevelingsbrief van de SPNI. In Israël aangekomen kraaide er geen haan naar de inhoud van die koffer en dus kon de overhandiging worden gepland. De verwachting was dat het lastig zou zijn om de kijkers in de Palestijnse gebieden zelf over te dragen.

Dus daarom werd gekozen voor een ‘neutrale’ locatie: Jeruzalem. Samen met mijn Israëlische vogelvriend  Jonathan Meyrav (van de SPNI) brachten we de koffer met inhoud naar het Jerusalem Bird Observatory, een leuk natuurgebied midden in de stad, alwaar Sa’ed Shomaly (uit Bethlehem) en Ikram Quttaineh (uit Oost-Jeruzalem) van Mahmiyat al stonden te wachten.

Kijkers voor kijkers Kijkers voor kijkers

Ze waren heel erg blij met de kijkers en deze worden tijdens de excursies en andere activiteiten goed gebruikt. Een Palestijns TV-station kwam langs om een reportage te maken tijdens een excursie!

Kijkers voor kijkers Kijkers voor kijkers

Verenigde vogelwereld

Bijzonder is ook om te vermelden dat een vriend in diezelfde periode in Nepal was en daar een jonge vogelaar tegenkwam die  ook een kijker-voor-kijker had gekregen en daar echt heel verguld mee was. Zo wordt de vogelwereld verenigd door het project Kijkers voor Kijkers.

Kortom: het is fantastisch om te zien hoe deze gulle giften een tweede leven krijgen en echt het verschil kunnen maken voor nieuwe generaties vogelaars elders! Dank aan alle betrokken leden en anderen die dit mogelijk maken.

 

Kijkers voor Kijkers

Wilt u ook dat uw verrekijker of telescoop die u niet meer gebruikt een tweede leven krijgt? Klik hier voor meer informatie