Navigatie overslaan
Kind vogels kijken / Ron Steemers Alle berichten
Kind vogels kijken / Ron Steemers Martin Hierck

Door Martin Hierck
Medewerker Vogelbescherming

7 verrekijker-tips

Geplaatst op 3 april 2024

Met het blote oog kun je ontzettend genieten van vogels, maar met een verrekijker begint het pas echt. Er gaat een vogelwereld voor je open vol schoonheid en verwondering over vogelgedrag. Martin Hierck, optiek-specialist van Vogelbescherming, adviseert al vele jaren klanten van de Winkel van Vogelbescherming over welke kijker het best bij ze past, of – voor gevorderden – welke telescoop het meest geschikt is.

1. Ook voor de kleinere beurs

De prijzen van sommige verrekijkers kunnen soms intimiderend zijn. Laat je niet afschrikken, want ook met een kleinere beurs kun je al een uitstekende verrekijker aanschaffen. Zo is de Stern 8x32 van het eigen merk van Vogelbescherming een perfect instapmodel voor de beginnende vogelaar. Deze kijker vergroot 8x en heeft een lichtsterkte van 32, waardoor je veel goed kan zien. Pluspunten zijn daarnaast een breed blikveld en een relatieve compactheid waardoor iedereen er wel mee overweg kan.

Visarend / Jari Peltomaki Agami Visarend / Jari Peltomaki Agami

2. Succesvolle innovatie: beeldstabilisatie

Nieuw in de wereld van optiek zijn verrekijkers met beeldstabilisatie. Het liefst wil je als vogelliefhebber via je verrekijker zo dichtbij mogelijk komen, terwijl je zelf op afstand kan blijven en de vogels niet verstoord. Maar met meer vergroting van je kijker wordt het ook lastiger om met de hand het beeld rustig te houden. De nieuwe stabilisatieverrekijkers lossen dit probleem volledig op. Vergrotingen van 12 tot 18 maal zijn nu voor iedereen te hanteren. Veel vogelaars hebben intussen de overstap gemaakt naar dit type kijker.

3. Lichtgewicht modellen

Wil je naar buiten zonder al te veel te hoeven sjouwen, overweeg dan een lichtgewicht model verrekijker. Speciaal voor wie (langere afstanden) gaat wandelen, een stuk gaat fietsen en niet steeds wil afstappen, of zelfs bergen gaat beklimmen, zijn er speciale modellen ontwikkeld met objectieven variërend van 20 tot 25 millimeter. Deze supercompacte kijkers passen vaak zelfs in je binnenzak omdat ze op te vouwen zijn. Natuurlijk ook handig voor wie met fotoapparatuur op pad gaat. Dit type kijker is in verschillende prijsklassen beschikbaar.

Grote bonte spechten / Femke Ketelaar Grote bonte spechten / Femke Ketelaar

4. Lange levensduur

Een goede verrekijker gaat gemakkelijk 20-30 jaar mee, zeker de kijkers zonder elektronica en dat zijn toch de meeste. Essentieel is dat je lenzen op tijd schoonmaakt en bewegende onderdelen vrijhoudt van zand en vuil. Bij onze winkel in Zeist kun je natuurlijk ook terecht voor onderhoudsadviezen. Overweeg je toch een nieuw model aan te schaffen, lever dan je oude kijker bij ons in. Wij knappen die op en geven ’m een tweede leven via Kijkers voor Kijkers. In arme landen kunnen zulke verrekijkers goede diensten bewijzen bij het tellen van vogels of educatieprojecten.

5. Actief in de schemering

Veel (gevorderde) vogel- en natuurliefhebbers zijn actief tijdens de schemering. Juist dan is er vaak veel waar te nemen. Belangrijk is om tijdens die uurtjes met een lichtsterke kijker op pad te gaan. Kijkers met grotere objectieven (frontlenzen) van 50 millimeter (of meer) laten méér van het dan schaarse licht binnen komen en zijn dus effectiever. Dat geldt ook voor duurdere kijkers, want die hebben lenzen met beter glas en zijn dus ook lichtsterker.

Zeearend / Agami - Danny Green Zeearend / Agami - Danny Green

6. Foto’s maken via optiek

Weet je niet welke vogel je ziet – het overkomt de beste – maak er met je smartphone een foto van via je telescoop of zelfs verrekijker. Die kan je uploaden bij een determinatieapp, opsturen aan doorgewinterde kenners of, veel leuker, gebruiken om zelf op te studeren en te vergelijken met vogelgidsen. De truc van ‘phonescoping’ is om de lens van je smartphone recht voor de uittredepupil van je verrekijker of telescoop te houden. De optiek-vergrotingsfactor zorgt ervoor dat je smartphone verder inzoomt. Je moet het zo stil mogelijk houden, wat het beste kan met een statief. Voice command of afstandsbediening op je telefoon zijn zeker ook handig. Onze Winkel in Zeist organiseert speciale workshops rondom phonescoping.

7. Kijkerweek tijdens de Vogelweek

Elk jaar organiseert Vogelbescherming de Nationale Vogelweek. In het hele land leiden gepassioneerde vogelaars liefhebbers rond. Tijdens deze week organiseren we dit jaar ook een Nationale Kijkerweek van 13 t/m 19 mei. De Winkel van Vogelbescherming is extra geopend op zaterdag 18 en zondag 19 mei. Op ons optiekhuismerk bieden we dan een korting en daarnaast vinden er leuke activiteiten plaats.

Tijdens deze week gelden speciale openingstijden voor de winkel.

  • Maandag 13 tot en met vrijdag 17 mei: 9.30 - 17.00 uur
  • Zaterdag 18 en zondag 19 mei: 10.00 - 16.00 uur

 

Kom naar onze winkel in Zeist

Laat je goed adviseren, test en vergelijk kijkers in de winkel van Vogelbescherming in Zeist.

Winkelnieuws

Blijf op de hoogte van het winkelnieuws! Dan lees je over de leukste en mooiste dingen uit de winkel van Vogelbescherming. Zoals nieuwe producten, activiteiten, tips en mooie ervaringen van ons en/of onze bezoekers. Of een spetterende aanbieding!

Volg het winkelteam

Kijkers voor kijkers

Ben je toe aan een nieuwe verrekijker of telescoop? Je oude kijker of scoop kan veel betekenen voor de bescherming van vogels in ontwikkelingslanden! Lever hem daarom in bij Vogelbescherming. Vele honderden kijkers kregen al een tweede leven.

Lees meer