Navigatie overslaan
Zeearend / Shutterstock Alle berichten

Camera’s Beleef de Lente van Vogelbescherming gesloten

Geplaatst op 3 augustus 2021

Het broedseizoen van de vogels zit er op. Nu de laatste jonge visarend gezond en wel het nest heeft verlaten sluit Vogelbescherming Nederland de webcams bij Beleef de Lente. Bijna 1,6 miljoen mensen genoten dit jaar van diverse spectaculaire soorten, zoals de visarend, zeearend, slechtvalk en ooievaar. Voor wie nog wil nagenieten heeft Vogelbescherming de mooiste momenten van dit seizoen op een rij gezet in dit filmpje.  

Maar liefst 5 maanden lang registreerden de camera’s van Beleef de Lente alle hoogte- en dieptepunten in het broedseizoen van verschillende soorten vogels.

Zeearend

De grootste en vooral machtigste soort van dit jaar was de zeearend. Na twee seizoenen waarin achtereenvolgens de havik en nijlgans het nest kaapten, was het deze keer raak: eindelijk kregen we broedende zeearenden te zien. Het leverde fantastische beelden op van deze majestueuze vogels die met hun immense snavels heel teder piepkleine stukjes prooi aan hun twee opgroeiende kuikens voerden.

Visarend

Iets minder groot maar zeker zo spectaculair was de nieuwkomer de visarend. Deze soort broedt pas sinds 2016 in Nederland en nog altijd alleen in de Biesbosch. Deze bijzondere roofvogel was 24/7 live te aanschouwen; van de terugkeer uit Afrika in april tot het uitvliegen van de drie jongen in de allerlaatste week van BDL 2021.

Pechvogels

Dat de natuur hard kan zijn weten de kijkers van Beleef de Lente inmiddels. Ook dit jaar verliep het broedseizoen niet bij alle vogels zoals ze graag zouden wensen. De steenuil legde weliswaar eieren, maar deze kwamen niet uit. De vier jonge ooievaars redden het niet door het koude, natte voorjaar.

Filmpjes blijven te zien

Een overzicht van de gebeurtenissen per soort is te zien in dit filmpje en na te lezen in dit blog. Alle filmpjes en blogs blijven gelukkig na te lezen en te zien op de site van Beleef de Lente. Dit 15e seizoen van Beleef de Lente werd mede mogelijk gemaakt door de samenwerking met verschillende partnerorganisaties, terreineigenaren en een team van maar liefst 80 vrijwilligers.

Volgend jaar organiseert Vogelbescherming weer een nieuw seizoen van Beleef de Lente. Welke soorten dan te zien zijn is nu nog niet bekend.