Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Beleef de lente 2021: spektakel op vele fronten

Louis van Oort | zaterdag 31 juli 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 486x

Het 15e seizoen van Beleef de Lente (oftewel pandemie-editie 2.0) had alles wat je van BDL mag verwachten: schitterende livebeelden, spectaculaire nieuwe soorten, een verrassende terugkeer en enorme aantallen bezoekers (bijna 1,6 miljoen!). Tijd om de hoogte- en dieptepunten op een rijtje te zetten.

Bosuil

We werden dit jaar rechtstreeks de lente in gekatapulteerd. Twee weken voor de start stond Nederland nog op de schaats. Bij die start, op 28 februari, was het zowaar 20 graden. Op dat moment zat traditionele vroegbroeder de bosuil al op twee eieren. Die kwamen allebei uit en de kuikens groeiden uit tot fraaie jonge bosuilen, die half april de kast al verlaten hadden. Op dat moment moesten verschillende soorten nog aan hun seizoen beginnen.

Oehoe

Zo niet de verrassende ‘oudkomer’ de oehoe, ook al zo’n vroegbroeder. Deze soort was een regelrecht succesnummer in de beginjaren van Beleef de Lente en keerde dit jaar terug op een wel heel bijzondere locatie: de zolder van een schuur in Noord-Holland. Hier gebeurde voor het oog van de camera zó veel – zoveel bizars ook -  dat ik dat niet in een paar zinnen kan samenvatten. Zelden heeft een soort voor zoveel consternatie gezorgd. Het is allemaal na te lezen in de blogs van Frank van Groen en Gejo Wassink en te zien in de jaaroverzichtclips.

Slechtvalk

Ook vroeg erbij was een van de vaste BDL-krachten: de slechtvalk op tv-toren De Mortel. Dit paar kreeg vanaf medio maart drie eieren, waarvan er twee uitkwamen. Net als de bosuil slaagden de slechtvalken erin beide jongen groot te brengen. Bij het ringen bleek dat het om twee mannetjes ging.

Zeearend

De grootste en vooral machtigste soort van allemaal was dit jaar de zeearend. Na twee seizoenen waarin andere soorten het nest kaapten (achtereenvolgens havik en nijlgans), was het deze keer raak: eindelijk kregen we broedende zeearenden te zien. Het leverde werkelijk fantastische beelden op van deze majestueuze vogels die met hun immense snavels heel teder piepkleine stukjes prooi aan hun twee opgroeiende kuikens voerden. Ook hier twee jongen dus? Jazeker! Het leek warempel wel een rood draadje dit seizoen. Overigens gebeurde ook bij de zeearend te veel om op te noemen (lees daarom het blog van Merel Zweemer).

De jongen waren er op een gegeven moment zelf blijkbaar klaar mee, want ze kakten feilloos de cameralens onder en die plamuurlaag liet zich niet meer wegspoelen door de overvloedige regens van dit voorjaar.

Visarend

Iets minder groot maar zeker zo spectaculair was een unieke nieuwkomer voor Beleef de Lente: de visarend. Deze soort broedt pas sinds 2016 in Nederland en nog altijd alleen in de Biesbosch. En juist déze roofvogel mochten wij 24/7 live aanschouwen; van de terugkeer uit Afrika in april tot het uitvliegen van de drie jongen in de allerlaatste week van BDL 2021. We zouden er eindeloos naar kunnen kijken, en gelukkig kan dat ook, want alle filmpjes en blogs zijn ook na het sluiten van de camera’s nog gewoon te zien en te lezen.

Minder succes

Bij twee vaste succesnummers van Beleef de Lente liep het broedseizoen op een mislukking uit. Zowel de steenuilen als de ooievaars legden weliswaar eieren, maar bij de steenuil kwamen ze niet uit, terwijl de vier ooievaarsjongen die waren uitgekomen het koude natte voorjaar niet overleefden.

Kuikentsunami

In de overige nesten was sprake van een ware kuikentsunami, waarvan slechts een klein deel de eindstreep niet haalde. Zo zag de kauw drie jongen uitvliegen, net als de torenvalk, terwijl bij de koolmees eind mei vijf jongen de kast uit sprongen om weg te fladderen.  

Driemaal is scheepsrecht

Bij de merel vlogen vier jongen uit, maar daar zat een bijzonder verhaal aan vast: het merelpaar had eerst op twee andere plaatsen in de buurt een nest gemaakt, dat beide keren echter verloren ging. De derde keer was het raak, en wel op de vertrouwde koeienkop, pal onder het oog van onze camera.  

Dak en strand

Naast de visarend hadden we nóg een nieuwkomer: de scholekster. Op een dak van een bedrijf in Assen stichtten deze prachtige vogels een gezin met drie jongen. Vroeger dan verwacht maakten deze de spannende sprong van het dak, waarna ze op de begane grond werden vastgelegd door een oplettende fotograaf.

Scholeksters broeden niet alleen op daken en in weilanden, maar ook langs de kust. In de laatste fase van Beleef de Lente kregen we nog veel meer van dergelijke kustbroeders in beeld. We konden in die periode namelijk dagelijks genieten van een livecam op Bliek, een vogeleiland in het Haringvliet. Ook hier kon je lopen over de kopjes van kuikens, bijvoorbeeld van dwergsterns, visdieven en zwartkopmeeuwen. 

Vijvercam

Naast Bliek hadden we gedurende het hele seizoen een andere locatie waar veel verschillende vogels langskwamen: de bosvijver! Na het succes van vorig jaar had deze camera ook nu weer een grote schare fans. Logisch, want waar anders zie je zulke fraaie soorten als appelvink of goudvink pontificaal voor de camera badderen? 

Kerkuil

Vanaf dag 1 tot de allerlaatste dag waren de kerkuilen in beeld. Deze fraaie uilen leken een succesvol broedseizoen tegemoet te gaan. Acht eieren werden gelegd, waarvan er zes uitkwamen. En die zes kuikens leken het zowaar allemaal te gaan redden. Nadat de twee nakomers de eerste hobbels overwonnen hadden, groeide het vertrouwen. Helaas werd een periode van 3-4 dagen met uitzonderlijk slecht weer en beperkte prooiaanvoer ze toch nog noodlottig. Uiteindelijk konden we dus genieten van vier spelende jonge kerkuilen op de hooibalen. 

Tot slot

Dus vanaf de winterse buien in februari en maart tot de zonnige dagen in juli, en alle soms moessonachtige nattigheid ertussenin, hebben we kunnen genieten van een weelde aan vogels. Dit alles begeleid door talloze prachtige clips (bekijk vooral het fraaie jaaroverzicht!) en informatieve blogs, terwijl bij iedere soort een levendige chat de kijkers betrokken hield bij alle gebeurtenissen. Dit alles hadden we nooit kunnen brengen zonder de fantastische inzet van een team van liefst tachtig vrijwilligers, de medewerking van verschillende partnerorganisaties en locatie-eigenaars en de expertise van Enting Films, HWC, Jet-Stream en New Story. Onze dank is moeilijk in woorden uit te drukken, maar laten we eens beginnen met: ‘groot’!

En nu: de lente is voorbij en de zomer is ook al een flink eind op streek. Kortom, het najaar komt eraan. Dat is helemaal niet erg, want dat betekent ook dat de start van BDL-seizoen 2022 dichterbij komt. Hopelijk mogen we jullie dan weer begroeten. Ongetwijfeld met een bosuil die al op eieren zit.

Oh, voor ik het vergeet: helpen jullie ook weer een Tikkie mee om dit fantastische webcamproject ook de komende jaren mogelijk te maken?


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Alle Beleef de Lente blogs