Navigatie overslaan
Koolmees / Shutterstock Alle berichten

Buxus dood? Dit is de oplossing.

Geplaatst op 16 oktober 2018

Pronkt in uw tuin een dode buxus? Er is amper een straat te vinden waar niet zo’n geel, spindraderig ding staat. Akelig voor de tuinbezitter, maar hoopvol voor de vogel. Tenminste, als u vogelvriendelijke alternatieven aanplant. 4 suggesties.

De buxus is een geliefde tuinsoort, omdat hij zich gemakkelijk in allerlei vormen laat snoeien: klein hegje, grote haag, kegel, bol of kip. Nu de buxusrups om zich heen heeft gevreten, vallen al die voortuinen met dode, gele buxusvormen behoorlijk op.

Buxushaag rond bloemperk Dood buxushaagje rond bloemenperk. Buxushaag rond bloemperk

Buxus-alternatieven

Een dode buxus is balen: extra werk om de tuin weer netjes te krijgen. Maar, het biedt ook perspectief. Want aan de buxus hebben insecten en vogels eigenlijk weinig. In vol ornaat een mooi tuinelement, maar voor een natuurlijke tuin de dood in de pot. Vervang hem daarom door een soort waarin vogels voedsel en beschutting vinden. De herfst is het beste seizoen om dat te doen. Let wel: vóór het begint met vriezen. Hieronder vier primadeluxe buxus-alternatieven.

Merel op taxus / Pixabay Merel eet taxusbessen. Merel op taxus / Pixabay

1. Taxus (Taxus baccata)

Taxus (of venijnboom) is giftig voor mensen, maar merels, spreeuwen en pestvogels houden van de rode bessen. Ze hebben geen last van het gif, omdat ze niet kauwen. Het giftige zaadje in de bes, wordt dus onbeschadigd weer uitgepoept.

Vervang zo’n laag, klein buxushegje dat vaak om bloemperken staat, door taxus. Hij laat zich net zo makkelijk snoeien in kleine, strakke vormen, groeit overal en niet te hard, dus u heeft er weinig werk aan.

Pestvogel op liguster / Shutterstock Pestvogel in ligusterhaag, die in het najaar trosjes zwarte bessen geeft. Pestvogel op liguster / Shutterstock

2. Liguster (Ligustrum vulgare)

Tip voor een ligusterhaag: laat ieder jaar een metertje haag uitgroeien en in bloei komen. De witte, geurende bloemen zijn een feest voor massa’s bijen, vlinders en andere insecten. Ideaal voor de insectenetende vogels. Het volgende jaar snoeit u dat stuk terug en laat weer een ander metertje met rust.

Vervang ook de - ooit mooie - buxusolifant gerust voor liguster, want hij laat zich prima in gekke vormen snoeien. Door het formaat van het blad zijn vooral grotere vormen geschikt.

Roodborst / Anita Koetsier (Fotogalerij) Roodborst in hulst. Roodborst / Anita Koetsier (Fotogalerij)

3. Hulst (Ilex aquifolium of Ilex verticillata)

Roodborstjes mogen graag zo nu en dan een hulstbesje pikken. Hulst zelf staat met zijn rode bessen en donkergroene bladeren al zo prachtig in de wintertuin, maar dat roodborstje maakt het helemaal af. Hulst stelt nauwelijks eisen en is goed te snoeien in een mooie bol- of kegelvorm. In het voorjaar, als de hulst bloeit, zijn de bijen en zweefvliegen enthousiast.

4. Bessenstruik

Misschien niet uw eerste gedachte, maar overweeg eens om een dode buxusstruik op een zonnig plekje te vervangen voor een bessenstruik. Bijvoorbeeld een aalbes, zwarte bes, kruisbes of framboos. Dat geeft de tuin een heel ander karakter; natuurlijk en gezellig. Daarbij: fruit uit eigen tuin is het toppunt van genieten op zondagochtend. Tenminste, als de vogels wat voor u overlaten.

Online cursus Vogels van Nederland

In deze gratis vogelcursus voor beginners leer je in 10 vogellessen veel bekende vogels en hun geluiden herkennen. Met handige tips, filmpjes en ezelsbruggetjes. Je ontvangt direct de eerste vogelles per mail.

Inschrijven gratis cursus

Mijn tuin een vogelparadijs

Word jij ook zo blij van vogels in je tuin of op je balkon? Hang je wel eens een vetbolletje voor ze op? Je kunt nog meer doen. Doe de gratis Postcode Vogelcheck en ontdek welke vogels in jouw buurt leven en hoe je deze vogels kunt helpen.

Postcode Vogelcheck