Navigatie overslaan
Capibare Pantanal / Shutterstock Alle berichten

BirdLife: actie voor de Amazone

Geplaatst op 30 augustus 2019

De branden in het Amazone-regenwoud zijn een probleem voor ons allemaal. Daarom heeft BirdLife International - ook namens Vogelbescherming - een internationaal manifest opgesteld samen met 48 maatschappelijke organisaties. De oproep aan de Amazone landen en de internationale gemeenschap: treedt meteen op!

Het kan niemand zijn ontgaan: immense branden teisteren op dit moment het Amazone-regenwoud. Ze verwoesten het leefgebied van ontelbaar veel zeldzame en unieke diersoorten en minstens 400 inheemse volken. Het gebied lijkt ver weg, maar is van invloed op het klimaat van de gehele wereld en dat maakt het een probleem voor ons allemaal.

Kolibri / Shutterstock De branden verwoesten het leefgebied van ontelbare zeldzame en unieke diersoorten, waaronder kolibries. Kolibri / Shutterstock

Lokale beschermingsorganisaties steunen

We kunnen niet wegkijken en deze branden laten woeden. Daarom heeft Birdlife samen met 48 andere maatschappelijke organisaties een internationaal manifest opgesteld: ‘Onze bossen sterven’. In het manifest worden de Amazone landen, maar ook de internationale gemeenschap opgeroepen onmiddellijk op te treden tegen de natuurrampen die zich momenteel voltrekken. Op korte termijn is er een grootschalige, gecoördineerde actie nodig om lokale beschermingsorganisaties te steunen.

Amazone brand ontbossing / Shutterstock Niet-duurzaam bosbeleid in Bolivia en Brazilië: uitbreiding van landbouwgebied ten koste van bos. Amazone brand ontbossing / Shutterstock

Wereldwijd beleid om Amazone te beschermen

Voor de komende jaren is het nodig dat de wereldleiders beleid opstellen dat de bescherming van deze oerbossen garandeert. Deze extreme bosbranden zijn mede het gevolg van niet-duurzaam bosbeleid in Bolivia en Brazilië, waaronder uitbreiding van landbouwgebied met als gevolg snellere ontbossing. Het aantal vuurhaarden in Brazilië (70.000) is dit jaar 83% hoger dan in dezelfde periode in 2018.

Een paar punten uit het manifest

1. Dat de nationale regeringen van Brazilië, Bolivia en Paraguay onmiddellijk internationale hulp moeten krijgen en benutten om de branden op hun grondgebied te bestrijden.

2. Dat lokaal maatregelen nodig zijn om zoveel mogelijk schade aan het milieu en de volksgezondheid te herstellen. Er is bijvoorbeeld medische hulp nodig voor de bevolking, (veterinaire) hulp bij het redden van (wilde) dieren, preventie van as-verontreiniging in het Amazonegebied en herstel van schade aan waterbronnen en natuur.

3. Dat de regeringen van Brazilië, Bolivia, Paraguay en Argentinië hun huidige beleid moeten herzien en stoppen met het stimuleren van niet-duurzame uitbreiding van het landbouwgebied met als gevolg meer ontbossing.

Lees het hele manifest ‘Onze bossen sterven’ op de website van BirdLife International.

Partner van BirdLife International

Wereldwijd wordt de natuur in hoog tempo vernietigd. Om dat te stoppen zijn er in alle landen sterke natuurorganisaties nodig. Vogelbescherming draagt daaraan bij als Partner van BirdLife International en ondersteunt een aantal partners bij hun ontwikkeling.

Bekijk de video over BirdLife International

Blijf op de hoogte

Lees nieuws en de mooiste artikelen op onze site. En ontvang maandelijks een selectie van de beste artikelen in je mail.

Aanmelden Vogelnieuws