Navigatie overslaan
Gierzwaluw / Jouke Altenburg Alle berichten

Alle zwaluwen op Koningsdag

Geplaatst op 26 april 2016

'Vroeger' vierden we op 30 april Koninginnedag. Het was traditioneel de dag waarop de meeste Nederlanders hun eerste gierzwaluw van het jaar zagen. Intussen vieren we op 27 april Koningsdag. De eerste gierzwaluwen zijn op tijd terug om dat te markeren. Daarmee zijn alle zwaluwsoorten nu terug in Nederland.

Zelfs mensen die niks met vogels hebben, raken makkelijk gefascineerd door zwaluwen. De gierzwaluw is het meest van alle soorten verbonden met Koningsdag. Deze soort komt omstreeks onze feestdag terug, na een lange reis vanuit Zuid- en Midden-Afrika. Het is een vogel van superlatieven die ook nog eens vlak boven onze neus broedt. De daken van huizen en gebouwen - liefst in oude steden. Precies de plekken met de meeste reuring op Koningsdag.

En nee - natuurlijk hebben die vogels niets met onze feestelijkheden; ze komen hier vanwege gunstige omstandigheden om jongen groot te brengen. Maar ze laten zich er gelukkig ook niet door weerhouden. Met de terugkeer van de gierzwaluwen is 'het zwaluwlijstje' weer compleet. Boerenzwaluw, oeverzwaluw en huiszwaluw kwamen al eerder terug en zijn op dit moment in grote - vaak gemengde - groepen te zien boven water. Met name het uur voor zonsondergang bezoeken zij wateren waar ze voor de nacht begint zich met insecten volvreten. Een spectaculair gezicht!

Wie een mooie bestemming zoekt om het laatste uurtje van de aanstaande Koningsdag door te brengen, doet er goed aan zo'n waterplas op te zoeken. Een middelgrote waterplas met stilstaand water (visvijver, nevengeul of parkvijver) is het meest kansrijk. Het uur voor zonsondergang zijn de aantallen jagende zwaluwen het grootst en dat kan een indrukwekkend gezicht zijn.

Samengevat: houd woensdag overdag de lucht goed in de gaten en sluit de dag af bij een waterplas. Alle zwaluwen op één dag, een mooie Koningsdag!