Navigatie overslaan
Bontbekplevier / Shutterstock Alle berichten

6500 euro voor bedreigde strandbroeders op Texel

Geplaatst op 8 mei 2017

Als aftrap van de Nationale Vogelweek werd zaterdag op Texel een vogelkijkrace gehouden voor het goede doel: de ‘Texel Big Day’. Maar liefst 177 verschillende vogelsoorten werden ontdekt. Nog mooier: de deelnemers haalden een prachtige 6500 euro op voor de ernstig bedreigde broedvogels van de Texelse stranden, zoals de strandplevier, bontbekplevier en de dwergstern.

Strandbroeders als de dwergstern, strandplevier en bontbekplevier hebben het moeilijk op de drukbezochte Waddeneilanden en dus ook op Texel. Met de opbrengst van de Texel Big Day worden delen van het strand die nu zijn afgezet voor strandbroeders voorzien van informatieborden, zodat de vogels minder vaak worden verstoord. Want mensen zijn zich nu vaak niet bewust dat ze stranden en nesten zouden kunnen verstoren. “Dat geeft de bedreigde strandplevier meer kansen” aldus Han Brezet die als bestuurder van Stichting Texel Vogeleiland het geldbedrag in ontvangst nam.

Team Dutch Knights Big Day Texel Team Dutch Knights op Big Day Texel 6 mei 2017 Team Dutch Knights Big Day Texel

Winnaars Texel Big Day

Op zaterdag 6 mei was Texel 24 uur lang de arena voor acht fanatieke teams van doorgewinterde en beginnende vogelaars. De hele dag gingen de teams op zoek naar zoveel mogelijk verschillende vogelsoorten. Passend bij de duurzaamheidsambitie van Texel verplaatsen alle teams zich op elektrische fietsen. Het team ‘Rock around the Clock’,  bestaande uit Folkert Jan Hoogstra, Jeroen Breidenbach en Gijs Baller, won door in totaal 149 vogelsoorten te vinden, gedurende 24 uur non-stop vogelen. Team ‘Birding by Jizz’, bestaande uit Steven Wytema, Vera Wiarda en Mieke Kranstauber, heeft het meeste geld opgehaald voor de strandbroeders: 1145 euro. Samen zagen de teams maar liefst 177 vogels en evenaarden hiermee het Texelse dagrecord!

De Texel Big Day werd voor het eerst georganiseerd door Vogelinformatiecentrum Texel en Nationaal Park Duinen van Texel in samenwerking met Vogelbescherming Nederland. Wil je weten welke vogels er allemaal zijn gezien op de Big Day? Hier zie je alle waargenomen vogels en alle teams en hun ranking.

Nationale Vogelweek gaat nog hele week door!

De Nationale Vogelweek is natuurlijk nog lang niet afgelopen. Nog de hele week zijn er overal gratis vogelexcursies en activiteiten. Wil je nog mee op pad, wees er dan snel bij want het gaat hard met de beschikbare plekken! Kijk op www.vogelweek.nl en zoek een leuke excursie die bij je past.