Navigatie overslaan
Koolmees op zonnebloem / Pixabay Alle berichten

Tuinvogeltelling op 27, 28 & 29 januari!

Geplaatst op 30 november 2022

Op 27, 28 en 29 januari is weer de Nationale Tuinvogeltelling van Vogelbescherming Nederland. Dit jaar is het een feestje: de Tuinvogeltelling bestaat 20 jaar! Dankzij de tellers heeft Vogelbescherming de afgelopen decennia een beter beeld van de vogels in de winter in de tuinen gekregen. En dat draagt weer bij aan het beschermen van de tuinvogels. 

Vorig jaar deden maar liefst 170.000 mensen mee aan dit grootste citizen science project van Nederland. Meedoen met de Nationale Tuinvogeltelling is heel simpel: tel een half uurtje de vogels in de tuin of op het balkon en meld de resultaten op tuinvogeltelling.nl. De webapp Mijntuinvogeltelling.nl is een handige hulp bij het herkennen van de vogels. Via een foto of een vragenlijst helpt de app met het benoemen van de soorten. Via deze app kunnen in het telweekend ook direct de resultaten worden doorgegeven. 

Lok de vogels naar uw tuin

In de winter is voedsel schaars. Het helpt daarom als u uw tuin vogelvriendelijk inricht zodat er ook in koude periode voedsel te vinden is. Laat uitgebloeide planten staan, vogels eten daar de zaden uit. Veeg blaadjes op een hoop. Dit vormt een ideale schuilplaats voor insecten en dus voedsel voor vogels. Ook struiken met bessen zoals de lijsterbes helpen vogels de winter door. En hangt u ook nog wat vogelvoer op, dan weet u zeker dat de vogels niets tekort komen.

Sijs en putter op voer / iStock Sijs en putter op voer / iStock

20 jaar Tuinvogeltelling

De resultaten van 20 jaar tuinvogels tellen levert een aardig inkijkje op. Zo zien we de halsbandparkiet oprukken van de stadsparken in Den Haag en Amsterdam richting het oosten van het land. Het aantal merels per tuin daalde van bijna 4 gemiddeld per tuin, naar 2. Ook zijn de weersomstandigheden terug te zien in de telling. Hoe kouder het weer, hoe meer spechten en roofvogels gezien worden.

Webcam tuinvogels

Wie nu alvast wil genieten van de tuinvogels, kan live een kijkje nemen op de voedertafel van Vogelbescherming. Voor de webcam verschijnen dagelijks tientallen tuinvogels. Een mooie gelegenheid om alvast even te oefenen.

Roodborst Tuinvogeltelling / Pixabay Roodborst Tuinvogeltelling / Pixabay

U kunt u nu al aanmelden

Wie mee wil doen aan de Nationale Tuinvogeltelling kiest een half uurtje uit in het telweekend en geeft de resultaten door. U kunt u al van te voren aanmelden via Nieuwsbrief | Vogelbescherming.

U ontvangt dan wekelijks een nieuwsbrief met tips voor het herkennen van de vogels. Ook krijgt u de gratis special ‘Vogels voeren’ en 15% korting op het vogelvoer en voedersystemen in de webshop. Al lid van Vogelbescherming? Dan komt deze korting bovenop de ledenkorting!

Nationale Tuinvogeltelling

De Tuinvogeltelling: jaarlijks tellen tienduizenden mensen de vogels in hun tuin, zodat Vogelbescherming en Sovon informatie krijgen om ze beter te beschermen. Daarnaast is het ontzettend leuk én het is makkelijk, dus iedereen kan meedoen.

Ga naar de Tuinvogeltelling

Ook ’n vogelvriendelijke tuin?

De Tuinvogelconsulenten van Vogelbescherming adviseren tegen een klein bedrag (leden krijgen korting) hoe je tuin vogelvriendelijk kan worden ingericht. Zelfs op het kleinste lapje is er van alles mogelijk.

Vind een tuinvogelconsulent in de buurt