Navigatie overslaan
Brandgans  / Shutterstock Alle berichten

200.000 dode winterganzen in Friesland is onacceptabel

Geplaatst op 13 juli 2017

De provincie Friesland wil 200.000 winterganzen doden om zo te kunnen bezuinigen op schadevergoeding voor boeren. Om dat te kunnen realiseren wil de provincie ook de zogeheten winterrust voor ganzen afschaffen. Vogelbescherming vindt dat onacceptabel en bezint zich op stappen.

Overwinterende ganzen horen van oudsher thuis in ons land. Deze trekvogels zoeken al eeuwenlang de Nederlandse delta op, om de winter door te komen en daarna weer gezond naar de broedgebieden in Scandinavië en Rusland terug te keren. De uitgestrekte kwelders, hun natuurlijke leefgebied, verdwenen grotendeels en veranderden in weilanden en akkers. De mens werd een stevige concurrent van de gans. Met de steeds intensiever wordende landbouw, nemen de knelpunten toe.

Rust voor overwinterende ganzen

Friesland wil bezuinigen op de schadevergoedingen en daarvoor de winterrust opheffen en jaarlijks 200.000 overwinterende ganzen doden (brandganzen 100.000 max., kolganzen 75.000 max. en grauwe ganzen 25.000 max.). Voor Vogelbescherming is dat onacceptabel. Van soorten als kolgans, grauwe gans, brandgans en kleine rietgans overwintert meer dan de helft van de Noordwest-Europese populatie in ons land. Nederland heeft dan ook een grote internationale verantwoordelijkheid en verplichting voor het bieden van rust, ruimte en voedsel voor deze ganzen.

Duurzame balans

Eerder pleitten It Fryske Gea, Natuurmonumenten en Vogelbescherming al voor een alternatief plan voor de ganzenaanpak in Friesland. De organisaties pleiten voor een aanpak, die toewerkt naar een duurzame balans tussen ganzen en landbouw. De provincie besloot echter gisteravond toch over te gaan tot het drastische plan om 200.000 ganzen in de winter te doden. Vogelbescherming bezint zich op stappen.

Meer weten?

Lees hier het standpunt van Vogelbescherming over ganzen.

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de beste artikelen van deze site via e-mail. Nieuws over Vogelbescherming, vogels beschermen, vogels herkennen en tuintips voor meer vogels in de tuin.

Aanmelden

Optiek-specialist

Koop uw verrekijker of telescoop bij Vogelbescherming. Ruime sortering, hoge kwaliteit in alle prijsklassen, 40 jaar expertise en persoonlijk advies in de winkel in Zeist. Én u steunt het werk van Vogelbescherming.

meer over de winkel