Navigatie overslaan
Amstelland Natuurlijk Culinair Alle berichten

15.000 euro voor duurzaam streekproduct Amstelland

Geplaatst op 21 september 2016

Vogelbescherming Nederland lanceert vandaag, 21 september, de prijsvraag ‘Amstelland Natuurlijk Culinair’ voor het beste voedselproduct afkomstig uit Amstelland. Met deze prijsvraag daagt zij ondernemers uit Amsterdam en omgeving uit om samen met boeren uit Amstelland een duurzaam streekproduct op de markt te brengen. De winnende inzending ontvangt een geldprijs van 15.000 euro om te besteden aan de ontwikkeling en marketing van het product.

De prijsvraag biedt ondernemers en agrariërs de kans om met ingrediënten van de unieke kruidenrijke weides van Amstelland aan de slag te gaan en een kwaliteitsproduct te creëren dat bijdraagt aan de biodiversiteit en het behoud van weidevogels in dit bijzondere gebied. Het bloem- en kruidenrijke gras leent zich uitstekend voor de verwerking naar een culinair streekproduct. Dit zijn producten, zoals bijvoorbeeld ambachtelijke boerenkaas, melk of duurzaam geproduceerd vlees. Vogelbescherming ziet het stimuleren van duurzaam ondernemerschap als een belangrijke incentive voor boeren om ‘natuurvriendelijker’ te werk gaan.

Uniek landschap en weidevogel onder druk

Amstelland is een uniek gebied met bloemrijke weides waar jaarlijks vele weidevogels broeden. De decennia oude bloem- en kruidenrijke weilanden in Amstelland staan echter onder druk door dreiging van de intensivering van de landbouw. Hierdoor dreigt de biodiversiteit in het gebied en daarmee de verschillende weidevogels, zoals de grutto, te verdwijnen. Vogelbescherming zet zich in voor de weidevogels en wil verslechtering van het landschap daarom tegengaan.

Duurzaam ondernemerschap stimuleren via korte ketens

De prijsvraag is onderdeel van het programma ‘Van de Melkboer’. Met dit programma heeft Vogelbescherming zich de afgelopen maanden ingezet voor het opzetten van korte ketens tussen platteland en stad en het realiseren van een duurzaam en regionaal product dat een positieve bijdrage levert aan het landschap van Amstelland. Hiermee speelt zij bovendien in op een groeiende vraag naar hoogwaardige voedselproducten.

Culinair schrijfster en presentatrice Nadia Zerouali in de jury

Inzendingen kunnen worden verstuurd tot en met januari 2017. Daarna zal een vijfkoppige jury, met daarin onder andere culinair schrijfster en presentatrice Nadia Zerouali (Delicious Magazine, 24Kitchen) en ondernemer Willem Treep (Willem & Drees), zich buigen over de inzendingen en een winnaar uitroepen tijdens uitreikingsbijeenkomst in maart 2017. Het ondernemersidee voor het beste streekproduct kan worden ingediend via de website www.vogelbescherming.nl/prijsvraagamstelland. Hier staan ook profielen van tien enthousiaste agrariërs uit Amstelland. Iedereen met een passie voor mooie streekproducten die worden geproduceerd met respect voor de natuur kan deelnemen aan de prijsvraag.

Wie kan er mee doen?

Iedereen met een passie voor mooie, natuurvriendelijke streekproducten kan deelnemen aan de prijsvraag, dus ook agrariërs. De voorwaarde is dat de basis-ingrediënten van het nieuwe product afkomstig zijn van bedrijven in Amstelland waar graslandpercelen worden beheerd.

Criteria en voorwaarden prijsvraag

Boeren uit Amstelland

In Amstelland hebben zo’n 50 boeren hun bedrijf. Twaalf boeren zijn betrokken bij deze wedstrijd en erg enthousiast over het idee. Met hen kunnen deelnemers contact opnemen om van hun melk of vlees nieuwe streekproducten te ontwikkelen! Je bent uiteraard vrij om je eigen contacten op te doen voor de basisingrediënten.

Lees meer over de boeren