Navigatie overslaan
Amstelland Natuurlijk Culinair

'Amstelland Natuurlijk Culinair'

Vogelbescherming heeft samen met Beschermers Amstelland, Provincie Noord-Holland, Tweede Natuur en Food Cabinet, een prijsvraag georganiseerd: op zoek naar het mooiste en meest natuurvriendelijke streekproduct uit Amstelland!

‘Rondje Rondehoep’ wint 15.000 euro voor meest duurzame product Amstelland

De vijf juryleden kozen voor ‘Rondje Rondehoep’ vanwege de kwaliteit en uitwerking van het productidee, het verhaal over de weidevogels en de bijzonder frisse smaak van deze op Franse wijze gemaakte Hollandse kaas. Mathilde van Otterloo bedacht de kaas in samenwerking met Joost van der Kroon, melkveehouder in Amstelland. De jury vond het een lastige keuze, want onder de inzendingen waren bijzondere producten als onkruidenboter, ijs van biologische karnemelk, een honingstick, Labneh, Natuurlijk Bij-o-Logisch en paardenbloemensiroop en -wijn.

Winnaars Amstelland Culinair 2017 / Fred van Diem Winnaars Amstelland Culinair 2017 / Fred van Diem

De winnaars, Mathilde van Otterloo en Joost van der Kroon, waren blij verrast met de prijs. Joost: “Als jonge boer probeer ik steeds connectie te zoeken met de stad, en dit product biedt daarvoor een uitstekende kans.” Mathilde gaat allereerst op zoek naar een locatie in Amstelland om de kaasmakerij te starten.

Lees meer

Boeren uit Amstelland

Kees Nieuwendijk / Fred van Diem Kees Nieuwendijk / Fred van Diem

Kees Nieuwendijk

Boerderij Aemestellehoeve is een extensief melkveebedrijf gevestigd aan de Ronde Hoep West in Ouderkerk a/d Amstel. De boerderij heeft een terras waar zelfgemaakte appeltaart kan worden gegeten en een camping met 25 plaatsen. In de boerderijwinkel zijn boerenlandproducten te koop, onder andere vleespakketten van de eigen koeien en heerlijke volle melk.  www.boerententencamping.com 

 

Kees en Marian Hogenhout / Fred van Diem Kees en Marian Hogenhout / Fred van Diem

Cees en Marian Hogenhout

Boerderij Panta Rhei is gevestigd aan de Korte Dwarsweg in Ouderkerk a/d Amstel. Hier is de familie Hogenhout in 1913 gestart met hun melkveebedrijf, na het uitvenen van de Nieuwe Bullewijkerpolder. In het huisje van de melktap kan elke dag tussen 8.00 en 20.00 uur zelf verse rauwe melk getapt worden.  www.facebook.com/Melktaphogenhout 

Wes Korrel / Fred van Diem Wes Korrel / Fred van Diem

Wes Korrel (VOF Korrel van Beek)

Boerderij Overveen is gelegen in de Ronde hoep in Ouderkerk a/d Amstel. Er wordt al 15 jaar biologisch gewerkt. Een goede combinatie met weidevogels omdat er later gemaaid wordt doordat er geen kunstmest wordt gebruikt. Dit geeft broedvogels meer tijd de jongen groot te brengen. Dit jaar is Wes de samenwerking aangegaan met Kasper van Beek, om de continuïteit van het bedrijf te waarborgen. Elk voorjaar worden weidevogelexcursies (poldersafari) georganiseerd  om de burger de beleving mee te geven. Wes is lid van het Weidevogelboerennetwerk van Vogelbescherming (www.redderijkeweide.nl/boer/wes-korrel/), dat biedt de gelegenheid van elkaar te leren over weidevogelbeheer.  

 

Gerard Stam / Fred van Diem Gerard Stam / Fred van Diem

Gerard Stam

Dit extensieve melkveebedrijf gevestigd aan de Binnenweg in Ouderkerk a/d Amstel is al sinds 1804 in de familie. Gerard is inmiddels de 6e generatie die hier aan de rand van de stad boert. De koeien lopen zo veel en lang mogelijk buiten en er wordt ook zo veel mogelijk in de kringloopgedachte gewerkt. Lokale afzet waarmee de transportbewegingen sterk beperkt worden, zou hier ook goed bij passen. Gerard ziet liever zijn melk terug in een herkenbaar streekproduct dan dat zijn melk anoniem verdwijnt in de bulkproductie die o.a. naar China en andere delen van de wereld verscheept worden.

John en Saskia Joha / Fred van Diem John en Saskia Joha / Fred van Diem

John en Saskia Joha

Hoeve Kazan is een biologisch vleesveebedrijf gevestigd aan de Blokland in Nieuwveen.  John en Saskia zijn ‘nieuwe boeren’. In 2003 zijn zij dit kleinschalige bedrijf met zorg en aandacht voor dier, mens, milieu en biodiversiteit gestart. Een deel van de weilanden van de boerderij liggen in de Bovenkerkpolder van Amstelland waar de weidevogels graag broeden.  De dieren krijgen jaarrond alleen gras of hooi -dat door de biologische aanpak zeer smakelijk is door kruiden en bloemen- te eten en verder krijgen ze de tijd om te groeien en dat proef je terug! De dieren verdwijnen niet in de anoniem handel, maar worden via een ruim assortiment biologisch vlees online en in de boerderijwinkel verkocht. www.hoevekazan.nl

 

Kees Lambalk / Fred van Diem Kees Lambalk / Fred van Diem

Kees Lambalk

Boerderij Rundervreugd is sinds 1980 gevestigd aan de Ringdijk Bovenkerkerpolder in Nes aan de Amstel. De melkkoeien hebben allemaal een naam die begint met Holim, bijvoorbeeld Holim Floortje. Kees is voorzitter van de Agrarische Natuurvereniging de Amstel die het weidevogelbeheer in Amstelland organiseert. Kees heeft een groot hart voor weidevogels en is lid van het Weidevogelboerennetwerk van Vogelbescherming Nederland (www.redderijkeweide.nl/boer/kees-en-greet-lambalk/).  

Koos en Monique Langelaar / Fred van Diem Koos en Monique Langelaar / Fred van Diem

Koos en Monique Langelaan

Biologische zuivelboerderij Vrouwenakker is gevestigd aan de Drechtdijk in De Kwakel. De boerderij heeft een kaasmaakruimte. Een deel van de melk wordt daar al verwerkt tot boerenkaas en verschillende soorten kruidenkaas . Er wordt ook boeren yoghurt en boeren karnemelk gemaakt en er is rauwe melk verkrijgbaar. Deze biologische producten zijn te koop in de zuivelwinkel aan huis. www.zuivelboerderijvrouwenakker.nl  

Amstelland Peter de Nooij / Fred van Diem Amstelland Peter de Nooij / Fred van Diem

Boerderij Amstelland

Al meer dan 100 jaar boert de familie de Nooij op Boerderij Amstelland. Vanaf het jaar 2000 is de bedrijfsvoering biologisch. Al het weiland is blijvend grasland waarop geen chemische onkruidbestrijding plaatsvindt en ook geen kunstmest of mest uit de intensieve veehouderij wordt aangewend. Dit resulteert in zeer kruidenrijke weides. Van het vroege voorjaar tot diep in de herfst lopen de melkkoeien en het jongvee in de polder. Omdat er naast het kruidenrijke gras zo min mogelijk krachtvoer en geen snijmais wordt aangevoerd geven de melkkoeien niet heel veel melk, maar wel hele lekkere! Daarbij profiteren de weidevogels en overige flora en fauna van de “natuur inclusieve” bedrijfsvoering.

Peter Konst / Fred van Diem Peter Konst / Fred van Diem

Peter Könst

Boerderij Wietestyn is een gemengd gezinsbedrijf, naast melkvee worden er ook akkerbouw gewassen verbouwd. De boerderij is gevestigd aan de IJweg in Hoofddorp, maar een deel van de weilanden van de boerderij liggen in de Bovenkerkerpolder in Amstelland. Peter vindt het mooi dat hij met zijn bedrijf iets bij kan dragen aan het behoud van de weidevogels in Nederland.

Gijs en Elly de Nooij / Fred van Diem Gijs en Elly de Nooij / Fred van Diem

Gijs en Elly de Nooij

Het vleesvee- en zoogkoeienbedrijf is gevestigd aan de Binnenweg 4 in Ouderkerk a/d Amstel. Al sinds 1915 is op deze plek de familie de Nooij gevestigd. Het vlees van de koeien is online te koop in gemende pakketten van 5 of 10 kg via www.vleesvangijs.nl

Joost vd Kroon / Fred van Diem Joost vd Kroon / Fred van Diem

Familie van der Kroon (Jan & Elly, Joost, Marieke, Tessa)

V.O.F. van der Kroon & zn. is een biologisch melkveebedrijf gelegen aan de Polderweg te Ouderkerk aan de Amstel en heeft als speerpunt duurzaam ondernemen. De koeien grazen s ’zomers buiten en liggen s’ winters op het stro in de vrijloopstal. De melkrobot stimuleert de koe om melk te gaan geven zoals een kalf dit op de natuurlijke manier doet. Zonnepanelen maken de boerderij zelfvoorzienend qua elektra. De machines waarmee het land bewerkt wordt hebben extra brede banden, hierdoor wordt het bodemleven zo min mogelijk aangetast. Met stromest wordt het grasland bemest, zodat het bodemleven optimaal gestimuleerd wordt. Hier profiteren weidevogels van.

Richard Korrel / Fred van Diem Richard Korrel / Fred van Diem

Familie Korrel (Richard, Melanie, Gerard en Annemiek)

De melkveehouderij Maatschap Korrel is gevestigd aan de Polderweg in Ouderkerk a/d Amstel. Het familiebedrijf is gestart op de huidige locatie in 1980 daarvoor was het gevestigd langs de Amstel. Het bedrijf is een veenweidebedrijf waar de natuur hoog in het vaandel staat. Op de boerderij worden heel veel kinderen en volwassenen ontvangen onder de naam Boerderij Polderzicht om iedereen kennis te laten maken met de moderne melkveehouderij. 
Binnenkort zal er ook vlees van eigen melkkoeien die ieder jaar ruim 3.000 uur in de wei lopen bij de familie Korrel als Hollands Weidevlees verkocht gaan worden  (www.boerderijpolderzicht.nl en www.hollandsweidevlees.nl).