Door
Ger Lagendijk
De Dintelse Gorzen zijn na de afsluiting van de Philipsdam in 1987 droog komen te liggen. Eb en vloed verdwenen en in de voormalige hoge schorren en lager gelegen slikken kwam nieuwe, unieke natuur terug. De bodem in het natuurgebied is afwisselend zoet en zout en dit levert veelzijdige begroeiing op. In de lage slikken vind je nog altijd zoutminnende zeekraal en lamsoor. In de vroegere schorren vind je wilgen, vlier en duinriet.
Niet alleen planten, maar ook vogels voelen zich thuis in de natuur van de Dintelse Gorzen. In het ondiepe water van het natuurgebied zoeken de lepelaar en de zilverreiger naar voedsel, terwijl de bruine en blauwe kiekendief en de buizerd boven de vlaktes jagen. Verder is er kans op verschillende soorten steltlopers, zoals groenpootruiters, witgatje en oeverloper. Ook de IJsvogel is in het gebied aanwezig en met een beetje geluk vliegt de machtige zeearend over op zoek naar ganzen en eenden, die daar in grote getale aanwezig zijn.
Bovendien zorgen grazende Schotse hooglanders ervoor dat het natuurgebied open blijft. Tijdens een wandeling door de natuur kun je deze dieren tegen het lijf lopen. Hoewel het verleidelijk is om de beesten te aaien, mag je niet vergeten dat het wilde beesten in de vrije natuur zijn. Houd dus voor de zekerheid voldoende afstand!
De route is ruim 5 km lang met de mogelijkheid voor een extra lus van een paar kilometer. De extra lus zal afhankelijk zijn van het aanbod aan vogels en andere interessante ontmoetingen. Langs de route is een vogelhut aanwezig en bij de extra lus een kijkscherm.
Wandelexcursie
Vogelbescherming Nederland
Wintergasten en doortrekkers
Volwassenen
Het natuurgebied is het best met de auto te bereiken. Rijd naar de Vlietdijk in Dinteloord. Parkeer aan het einde van de weg. Een veel grotere parkeerplaats met faciliteiten bevindt zich bij Natuurpoort Benedensas. Deze is te bereiken via het gehucht Heense Molen door de Heense Molenweg en Beneden Sasweg te volgen. Via een zelf bedienbare sluis bereik je het natuurgebied.
4 uur
In de wintermaanden is het gebied erg drassig. Trek bij voorkeur laarzen of hoge waterdichte wandelschoenen aan.
Nee
Helaas is het gebied niet geschikt voor rolstoelen.
Nee