Toon alle berichten

Zo komt de grote bonte specht naar uw tuin

Geplaatst op 17 januari 2017

Hoe kouder het wordt, hoe meer verschillende soorten vogels de tuinen op zoeken. Daaronder ook: de grote bonte specht! En dus kan het zo maar zijn dat je op een koude dinsdagmorgen verrast wordt door deze zwarte-witte vogel, met rode broek en rood petje.

Hoe kouder het is, hoe meer spechten er in de tuinen zitten. Het is één van de feitjes die we weten door de deelname van duizenden mensen aan de Nationale Tuinvogeltelling. Al 14 jaar lang tellen we in Nederland in de winter de tuinvogels. Als we ieder jaar op dezelfde manier tellen weten we beter met welke vogels het goed gaat en met welke slechter. En we weten hoe de vogels zich gedragen bij verschillende weertypes. Zoals: als de temperaturen laag zijn, zijn er meer grote bonte spechten te zien in de tuinen.

 

Zo komt de grote bonte specht ook naar uw tuin

Hoe fantastisch zou het zijn om tijdens de komende Tuinvogeltelling óók een grote bonte specht te zien? Nu de temperaturen onder nul zijn hebben alle vogels maar één missie: voedsel vinden. Grote bonte spechten zijn dol op pindakaas. Maak zelf een spechtenblok, met pindakaas uiteraard, en lok ze naar je tuin. Gebruik vogel pindakaas, in gewone pindakaas zit te veel zout voor vogels.

Maak een spechtenblok

Dit heeft u nodig:

  • een openhaardblok of een dikke tak (minimaal 15 cm doorsnede)
  • een boormachine met een 10 mm of 12 mm boor
  • ophanghaak
  • touw
  • vogelpindakaas

Boor verschillende gaten in het hout, ongeveer vier à vijf centimeter diep. Vul deze gaten vervolgens met vogelpindakaas. Schroef een stevige haak boven in het hout.

Tip: spechten zijn schuw. Hang het spechtenblok zo op dat de specht de tuin goed kan overzien.

 

Deze tip komt uit het boek Alle kinderen naar buiten. Dit boek is hét grote inspiratieboek voor buitenspelen en de natuur ontdekken voor gezinnen met kinderen. Het boek, maar liefst 280 pagina’s, staat boordevol buitenactiviteiten, spannende proefjes, interessante weetjes, handige zoekkaarten en tips om zelf aan de slag te gaan.

Alle kinderen naar buiten is te koop in de webshop van Vogelbescherming Nederland.

 

Meer over

tuinvogeltelling winter grotebontespecht winkel

Deel dit bericht

Gerelateerde items

Populair