Navigatie overslaan
Alle berichten

Wij steunen natuuronderwijs in Afrika

Geplaatst op 3 juli 2015

Vogelbescherming is actief met natuureducatie. Zo loopt momenteel Beleef de Lente Junior. Maar ook aan projecten in het buitenland geven wij steun. Zoals aan een nationaal handboek natuuronderwijs voor leerlingen in het Afrikaanse Burkina Faso. Dat land is een ‘winterkwartier’ van een aantal trekvogels die we in Nederland ook hebben.

Bescherming van natuur en duurzaam omgaan met onze leefomgeving vraagt een investering in toekomstige generaties. NATURAMA – onze BirdLife Partner in Burkina Faso – stelde voor onderwijzers een handboek samen over natuur- en milieueducatie, in samenwerking met het ministerie van Onderwijs. Dat handboek maakt nu deel uit van het nationaal curriculum. Een groot succes.

Handboek uitgebreid getest

De toevoeging van het handboek aan het nationaal curriculum gebeurt niet zomaar. Het materiaal is uitgebreid getest in 11 scholen onder 66 leraren en bij meer dan 4000 leerlingen. De test verliep uitstekend, al moesten enkele nogal wetenschappelijke onderdelen worden aangepast, omdat ze zelfs voor de onderwijzers te lastig bleken. Aanleiding om ook de lerarenopleiding te verbeteren.

Veel aandacht voor presentatie

Dit voorjaar werd het nieuwe handboek over natuureducatie onder veel persaandacht in Burkina Faso gepresenteerd. “Deze productie van NATURAMA verschaft ons ministerie een bijzonder bruikbaar hulpmiddel voor leraren om natuur- en milieueducatie verder te brengen”, verklaarde Emma Kinda-Remain, directeur Pedagogische ontwikkeling van het ministerie van Onderwijs.

De steun van Vogelbescherming

Het handboek behandelt 12 milieuthema’s en bevat 42 onderwijsinstructies – best een dik boek dus. Clair Barbaron van NATURAMA is er trots op en vindt het belangrijk dat het verscheen, mede dankzij LPO, de Franse vogelbescherming en Vogelbescherming Nederland. “Dit onderwijsmateriaal heeft als doel om de jonge generaties bewust te maken van natuur en milieu, zodat ze er in de toekomst goed mee om zullen gaan.”