Navigatie overslaan
Gele kwikstaart / Shutterstock Alle berichten

Lac Higa: vogelparadijs in wintertijden

Geplaatst op 3 mei 2017

Nu de trekvogels al lang en breed weer in Nederland terug zijn en lekker aan het broeden zijn geslagen, ging ik in tegengestelde richting op reis. In Burkina Faso werkt Vogelbescherming met zusterorganisatie Naturama al jarenlang aan natuurherstel en duurzame landbouw rond Lac Higa. Een pleisterplaats voor duizenden trekvogels tijdens de Europese winter.

In Burkina Faso is het nu nog droge tijd, pas rond juni geven de regens weer de nodige afkoeling en vocht voor alle bomen, planten en landbouwgewassen om te groeien. In de Sahel is er vaak maar een krappe drie maanden regen en die is ook nog eens onvoorspelbaar. Zowel natuur als mens zijn daarom op hun best rond de prachtige wetlands in de Sahel, waar Lac Higa er een van is.

Daar zorgen Naturama en lokale vertegenwoordigers in de 'Site Support Group', dat natuur en ontwikkeling hand in hand gaan. Met slimme methoden om veevoer te maken, zodat de graasdruk op de natuurlijke vegetatie afneemt en de dieren beter groeien. Met goed beheer van bomen op de boerderij, die de bodem verbeteren voor landbouw en goed trekvogelhabitat opleveren. En ook de nodige boomaanplant, die vanuit zaadjes opgekweekt worden in de lokale boomkwekerij, een ambacht waar lokale mensen voor getraind zijn.

Vogels en mensen leven samen rond een uitgestrekt meer, waar Naturama hard werkt om alle degradatie tegen te gaan. Een private tomatenkwekerij die bijvoorbeeld heel veel water verbruikt, waardoor de lokale mensen bang zijn dat het meer verdwijnt of de visvangst afneemt. Naturama zit er bovenop om met de autoriteiten en lokale mensen tot een oplossing te komen die goed is voor mens en natuur. Het laat me zien hoe belangrijk het is om lang en veel met de lokale bevolking samen te werken. Alleen met hun betrokkenheid, oren en ogen op de grond, kunnen we de natuur herstellen.