Navigatie overslaan
Huismussen in tuin / Shutterstock Alle berichten
Huismussen in tuin / Shutterstock Mariël Verburg

Door Mariël Verburg
Auteur Vogelbescherming

Welke tuin past bij jou?

Geplaatst op 20 juni 2024

Wat is de ideale tuininrichting? Dat hangt ervan af aan wie je het vraagt. De één wil loungen, de ander moestuinieren of speelruimte voor de kinderen. En de vogels willen graag lekker veel planten en struiken waar ze kunnen schuilen, eten vinden of nestjes maken. Daarom lieten we vijf verschillende, vogelvriendelijke tuinen ontwerpen. Welke past bij jou? Laat je inspireren!

Je komt ze in elke wijk tegen: tuinen die grotendeels zijn betegeld. Zo’n pleintuin lijkt praktisch, maar dat is hij vaak niet. In warme zomers wordt hij verzengend heet en tijdens hoosbuien kan het water niet wegzakken in de grond. En vogels, die hebben er niets te zoeken.

Het kan ook anders. Vogelbescherming vroeg landschapsarchitect Marieke de Keijzer om voor elk type tuingebruiker een inspiratietuin te ontwerpen. We gingen uit van een standaardtuin in een nieuwbouwwijk, met een schuurtje en een achterom. Maar verder zijn de vijf ontwerpen volledig verschillend. Welk tuinontwerp past het beste bij jou?

Eetbare tuin / Tuinontwerper Marieke de Keijzer Eetbare tuin / Tuinontwerper Marieke de Keijzer

1. De eetbare tuin

Maak je graag de heerlijkste gerechten met oogst uit eigen tuin? De eetbare tuin staat vol met planten die vruchten, noten, eetbare bloemen en kruiden opleveren. Wie het leuk vindt kan er ook in moestuinieren. De vogels genieten mee van al het lekkers. Laat een appeltje hangen voor de merel, die is er gek op. Ook insecten houden van rijpe en rottende vruchten. En vogels zijn weer dol op insecten.

Download het ontwerp van de eetbare tuin

Loungetuin / Tuinontwerper Marieke de Keijzer Loungetuin / Tuinontwerper Marieke de Keijzer

2. De loungetuin

Wil je vooral lekker ontspannen in je tuin? Dan is de loungetuin jouw ontwerp. Op het terras is alle ruimte voor je comfortabele lounge-set, waarin je geniet van de rust en het groen om je heen. De pergola’s met klimplanten zorgen niet alleen voor wat beschutting en schaduw, ze vormen ook een fijne schuilplek voor vogels zoals de huismus en de koolmees.

Download het ontwerp van de loungetuin

Parktuin / Tuinontwerper Marieke de Keijzer Parktuin / Tuinontwerper Marieke de Keijzer

3. De parktuin

Wie graag zo veel mogelijk natuur om zich heen wil, kiest voor de parktuin. Dit type tuin is eenvoudig van opzet met een gelaagde beplanting van plantjes en struiken. Veel verschillende vogelsoorten voelen zich hier thuis. Pak een drankje en een stoel en zoek een plekje in het groen: lekker lezen, of in het voorjaar luisteren naar een vogelconcert.

Download het ontwerp van de parktuin

Watertuin / Tuinontwerper Marieke de Keijzer Watertuin / Tuinontwerper Marieke de Keijzer

4. De watertuin

Water is de bron van alle leven. Met een natuurlijke vijver bied je ruimte aan een grote verscheidenheid aan plantensoorten. Vogels komen er drinken en badderen en profiteren van het rijke insectenleven, en ook amfibieën voelen zich hier thuis. Met een watertuin is er voor de natuurliefhebber altijd iets te genieten.

Download het ontwerp van de watertuin

Familietuin / Tuinontwerper Marieke de Keijzer Familietuin / Tuinontwerper Marieke de Keijzer

5. De familietuin

In het gezin heeft ieder zijn eigen wensen. De één wil yoga-oefeningen doen op het gazon, de ander wil een appeltaart bakken van appels uit eigen boom. De kinderen zetten graag een tentje op of spelen met het zand. Een familietuin heeft voor het hele gezin iets te bieden. En trouwens ook voor de huismus en de winterkoning, die hier graag een zandbad nemen of beschutting zoeken in de struikjes.

Download het ontwerp van de familietuin

Maak van je tuin een vogelparadijs

Voor de vijf ontwerpen is uitgegaan van een tuin van 5,4 bij 15 meter. Allemaal hebben ze zo weinig mogelijk verharding; liefst niet meer dan een derde van de oppervlakte. Zo kan regenwater makkelijk opgenomen worden in de grond en is er genoeg ruimte voor planten, struiken en bomen. Dat geeft verkoeling tijdens een hittegolf en biedt schuilplekken voor vogels. Neem daarom ook liever een haag dan een schutting als erfafscheiding (stem dit wel af met je buren). Bomen komen minimaal 2 meter van de erfgrens.

In de tuinontwerpen is zoveel mogelijk gekozen voor inheemse plantensoorten; daar hebben de insecten en de vogels het meest profijt van. Kies wel altijd voor biologische kweek want met gif bespoten planten doen meer kwaad dan goed.

Wil je meer tips om van jouw tuin een vogelparadijs te maken? Vul dan je postcode in op mijnvogeltuin.nl, dan krijg je adviezen op maat om de vogelsoorten te helpen die voorkomen in jouw omgeving.

Hulp nodig?

Kom je er niet uit? Roep dan tegen een kleine vergoeding de hulp in van een Tuinvogelconsulent van Vogelbescherming. Zij komen kijken en maken samen met jou een realistisch plan.

Kijk hier voor een Tuinvogelconsulent

Mijn tuin een vogelparadijs

Word jij ook zo blij van vogels in je tuin of op je balkon? Hang je wel eens een vetbolletje voor ze op? Je kunt nog meer doen. Doe de gratis Postcode Vogelcheck en ontdek welke vogels in jouw buurt leven en hoe je deze vogels kunt helpen.

Postcode Vogelcheck

Online cursus Tuinvogels van Nederland

In deze gratis vogelcursus voor beginners leer je van Nico en Camilla in tien vogellessen veel tuinvogels en hun geluiden herkennen. Met handige tips, filmpjes en ezelsbruggetjes. Je ontvangt meteen de eerste vogelles per mail.

Inschrijven gratis tuinvogelcursus