Navigatie overslaan
Weide Weelde zuivel Alle berichten

Weide Weelde-zuivel goed voor weidevogels

Geplaatst op 27 maart 2017

Zuivelmerk Weide Weelde heeft in 2016 ruim 13.000 euro extra opgehaald voor het behoud van weidevogels door per verkocht pak 2 cent te doneren aan het WeideWeeldeFonds. In 2017 zetten de betrokken Gildeboeren dit bedrag in voor het verder verbeteren van het weidevogelbeheer op hun melkveebedrijven.

Sinds midden 2016 is Weide Weelde-zuivel te koop bij een reeks supermarkten: Jumbo, Deen, Plus en Poiesz. Recentelijk werd bekend dat ook Albert Heijn Weide Weelde aanbiedt.

Veilig opgroeien

Weide Weelde ligt dankzij de boeren van het Boerengilde in de supermarkt. De aangesloten boeren besteden in hun bedrijfsvoering veel aandacht aan de weidevogels op hun land. Flinke delen van hun weilanden worden laat gemaaid en ze hebben een hogere waterstand, waardoor bloemen en kruiden er volop groeien. Daardoor kunnen jonge weidevogels hier veilig opgroeien. Ook de koeien profiteren: minimaal 180 dagen per jaar lopen ze in de wei in plaats van de 120 dagen die bij weidegang nu wordt toegepast Mede als gevolg van de bloemrijke weiden eten de koeien een gevarieerder menu.

Daarnaast gaat er twee cent per pak naar het WeideWeeldeFonds. Uit dat fonds worden maatregelen bekostigd die het de weidevogels nog meer naar de zin moeten maken. Jaarlijks bepaalt een Raad van Advies met onder meer vertegenwoordigers van Vogelbescherming en NoorderlandMelk (de coöperatie achter Gildeboeren) welke projecten in aanmerking komen voor een financiële donatie vanuit het WeideWeeldeFonds.

Weide Weelde is een mooi en waardevol initiatief waarbij de consument en de boer samen investeren in een betere toekomst voor de weidevogels.

Cheque WeideWeelde Cheque WeideWeelde

Een cheque

Alex Datema, voorzitter van de Raad van Advies Weidevogelreglement, heeft in maart symbolisch een cheque overhandigd aan Gildeboer Wim Wijnhout. Datema is trots dat het al in het eerste jaar van Weide Weelde is gelukt om te investeren in het weidevogelbeheer op de deelnemende bedrijven. “Weide Weelde is een mooi en waardevol initiatief waarbij de consument en de boer samen investeren in een betere toekomst voor de weidevogels.”

Natuurvriendelijke oever

Gildeboer Wim Wijnhout heeft met geld uit het WeideWeeldeFonds een plasdras-pomp geïnstalleerd en natuurvriendelijke oevers aangelegd. ”Met deze maatregelen kunnen de weidevogels meer voedsel vinden. Daarnaast creëren we door de aanleg van een natuurvriendelijke oever een beschutte plek voor de weidevogels.”

Overzicht

Op www.weideweelde.nl staat een overzicht van de projecten die andere Gildeboeren, dankzij het WeideWeeldeFonds kunnen realiseren.

Slimme Vogels

Veel van onze vogels leven op akkers en in weiden. Maar het agrarisch landschap is sterk veranderd en veel boerenlandvogels hebben het zwaar. Dat moet en kan anders. In magazine, Slimme Vogels, vertelt een aantal boeren hoe zij een rendabel bedrijf combineren met de zorg voor natuur. Hopelijk inspireren zij met hun verhalen ook andere boeren!

Bekijk het magazine