Navigatie overslaan
Cover headerbeeld - Vogels1701 Alle berichten

Voorproef voorjaarseditie Vogels

Geplaatst op 14 februari 2017

Alle leden van Vogelbescherming krijgen automatisch het magazine Vogels op de mat. Anderen kunnen een proefnummer bestellen. In het nieuwe nummer kondigen we een nieuwe 'Rode lijst' aan. En Vogels heeft nog veel meer te bieden. We maken u alvast lekker.

Scheelkijken van grutto’s in de Sahara

Redacteur Lars Soerink trok met onderzoeker Jos Hooijmeijer naar Marokko om er in de uitgestrekte woestijn te zoeken naar twee grutto’s. De vogels werkten mee aan wetenschappelijk onderzoek en droegen een zendertje om hun avonturen vast te leggen. Ergens midden in de Sahara bleven zij steken en de onderzoekers vroegen zich af: wat is er aan de hand?

Dagenlang doolden zij in de verzengende hitte en leefden enkel op water en bananen. Lars Soerink ging er scheel van kijken. Uiteindelijk wisten zij het mysterie op te lossen. U leest het in het nieuwe nummer.

Wie wint de gouden grutto?

Ook aandacht voor boeren die strijden om de ‘Gouden Grutto’. Welke natuurboer er wint, bepaalt u door uw stem uit te brengen via www.redderijkeweide.nl.

Achter de schermen bij Beleef de Lente

In maart gaat Beleef de Lente 2017 van start. Via webcams zijn spraakmakende vogels maandenlang op de voet te volgen. Als u wilt 24 uur per dag! Elk jaar genieten er zo’n 1 miljoen vogelliefhebbers van. Het succes van Beleef de Lente is mede te danken aan een grote groep vrijwilligers. Wij laten zien wie dat zijn.

Spread beleefdelente - Vogels1701 Spread beleefdelente - Vogels1701

Code ROOD voor 39 vogels

Dankzij de tomeloze inzet van duizenden (vrijwillige) vogeltellers van Sovon Vogelonderzoek, weten we steeds beter hoe het gaat met vogels in Nederland. Broedvogels die het niet goed doen staan op de officiële Rode Lijst. Nu is extra gekeken naar vogels die bij ons overwinteren of Nederland aandoen tijdens hun trektochten. Dat resulteerde in een nieuwe rode lijst van bedreigde doortrekkende en overwinterende vogelpopulaties. 39 vogelsoorten hebben de twijfelachtige eer om op deze lijst te staan. Ook verrassende soorten.

Nieuwe rubriek: De Gouden Lijst

In een nieuwe rubriek zetten we de schijnwerpers op vogelbeschermers die zich op onderscheidende wijze inzetten. Zo deed Hindri Kuipers uit Terwolde een substantiële gift voor de roerdomp, een vogel die hem na aan het hart ligt.

Een imposante roofvogel

Al vroeg in het voorjaar toont hij met veel vlagvertoon van vleugels en staart zijn baltsvluchten. Hét moment om deze imposante roofvogel in het bos te gaan bekijken. Fel en onvervaard jakkert hij achter duiven en konijnen aan. In Vogels een spectaculaire beeldreportage van deze tot de verbeelding sprekende roofvogel: de havik.

Spread havik - Vogels1701 Spread havik - Vogels1701

Mee op vogelreis?

Vogelbescherming werkt samen met reisorganisaties waarvan we weten dat zij op verantwoorde wijze met de natuur en vogels omgaan. Per nummer maken we een selectie van de mooiste reizen. Ditmaal: zeevogels kijken op de Farne Islands of baltsende grote trappen bij Berlijn. Onder deskundige begeleiding op de mooiste plekjes van vogels genieten!

Proefnummer?

Kent u Vogels niet? Vraag hier een proefnummer aan. Op deze pagina vindt u een impressie van het laatste nummer. Leden van Vogelbescherming krijgen Vogels 5x per jaar thuis gestuurd.