Navigatie overslaan
Vale gier / Ruwan Aluvihare Alle berichten

Vale gier op Texel

Geplaatst op 8 juni 2022

Hoewel ik honderden vale gieren heb gezien in de loop der jaren, en daarvan mooie foto’s heb, blijft het bijzonder om deze soort in Nederland te zien. Dit gebeurt steeds vaker als voedsel schaars is in Zuid-Europa. Enkele jaren geleden zag ik zelfs een paar gieren boven Amsterdam vliegen. Onlangs trof ik een jong exemplaar op Texel.

Vale gieren zijn bijzondere vogels. Door hun grootte, met een spanwijdte tot 2,8 meter, en door hun ietwat griezelige uiterlijk. Vale gieren kunnen ook zeer hoog vliegen, doordat ze tegen de ijle lucht kunnen. Verder zijn in staat om - gebruikmakend van wind en thermiek en zonder met de vleugels - in korte tijd lange afstanden af te leggen. Logisch, aangezien het geen jagers zijn maar aaseters, die van grote hoogte naar voedsel speuren.

Vale gier / Ruwan Aluvihare Vale gier / Ruwan Aluvihare
Vale gier / Ruwan Aluvihare Vale gier / Ruwan Aluvihare

Gierput

De jonge gier die ik onlangs fotografeerde, werd in Noord-Holland gemeld een paar dagen voordat hij op Texel aankwam. Hij verbleef de eerste dag op een boerderij in Eierland, bij de gierput! Een weinig flatteuze omgeving voor goede foto’s.

De volgende ochtend ging ik vroeg op pad. Hij zat leuk op een weiland maar niet echt fotogeniek. Mijn hoop was dat hij de lucht inging en daarvoor stond ik goed; hij moest richting mij, tegen de wind in, opstijgen. Ik zat paraat, gefocust op de vogel.

Toen gebeurde het. Met één hupje en volle vleugelslagen ging hij de lucht in. Hij draaide iets naar links, dan weer naar rechts om vlak over mij heen te vliegen en verderop te verdwijnen.

Vale gier / Ruwan Aluvihare Vale gier / Ruwan Aluvihare

Poseren

Ik schatte in dat hij niet ver was en bleef in de buurt zoeken. En inderdaad, hij zat mooi te poseren op het dak van een nabij gelegen boerderij. Op zijn ‘giers’ liep hij op het dak op zoek naar iets meer beschutting. Een spectaculaire 30 minuten!

Na deze show ging hij verder naar een plek bij de Hollandseweg. Daar wordt deze vale gier bijgevoerd met dode dieren. Hoewel je elke dag zijn sublieme vliegkunsten kan beschouwen, en hij zich soms onzichtbaar hoog bevindt, komt hij weer terug naar deze vaste plek. Ik ben benieuwd wanneer hij de snackbar durft te verlaten en de lange tocht naar huis aanvaardt.

WAD is er aan de hand?

Het Waddengebied is één van de meest populaire vakantiebestemmingen van ons land. Het is ook het leefgebied van miljoenen vogels. Maar met veel wadvogels gaat het niet goed. Als Waddenliefhebbers maken we het de vogels, vaak onbedoeld, moeilijk.
Dat kan anders!

#WADdoejij?

Vogels kijken: spanning én ontspanning

Buiten zijn en genieten van je omgeving, de schoonheid van vogels en het bijzondere van hun gedrag gecombineerd met onverwachte natuurmomenten en de vraag of het lukt om een favoriete soort te ontdekken.

Lees meer

Gerelateerde items