Navigatie overslaan
Huiszwaluwen / Wil Leurs - Agai Alle berichten

Vaker vogels kijken door corona

Geplaatst op 26 juni 2020

In de periode dat je tuin en wat je van daaruit kon zien je hele universum was, leerde Wil Leurs wat een rijkdom een vogelrijke tuin is. En, dat er altijd nog wat te ontdekken en leren valt.

We kregen allemaal een soort van huisarrest in een nieuwe maatschappij die gedomineerd werd door Corona. Het was pas op de plaats, we moesten thuisblijven. Nu staat ons huis in een prachtig coulisselandschap, dat is een geluk bij een ongeluk als je geen kant op mag. De tuin en de natuur er omheen werd ons hele universum. Pas dan besef je hoe belangrijk en hoe fijn het is om een vogelrijke tuin te bezitten, een stukje rijkdom al is het maar een paar vierkante meter.

Tuin met vijver / Wil Leurs - Agami Vijver met meidoornhaag en groentetuin / Wil Leurs Tuin met vijver / Wil Leurs - Agami

Nieuw gedrag van de huiszwaluwen

We brachten onze dagen door met vogels kijken vanuit huis of bij mooi weer vanaf ons terras. En eerlijk gezegd was dat erg leuk, want je neemt wat meer de tijd om beter naar het gedrag van de vogels te kijken. Zo ontdekte we dat bij terugkomst uit Afrika de huiszwaluwen eerst urenlang de nestlocatie inspecteren. Dit doen ze door voortdurend met hoge snelheid richting de oude nesten te vliegen en dan vlak voor de nesten stil te blijven hangen in de lucht. Het lijkt wel of ze zo inschatten hoeveel tijd het herstelwerk gaat kosten aan het oude nest.

Braamsluiper / Ralph Martin - Agami Braamsluiper / Ralph Martin Braamsluiper / Ralph Martin - Agami

Alsof je twee kiezelstenen op elkaar slaat

Verder bleek dat ik niet alle vogels in Nederland op geluid kan herkennen. In onze meidoornhaag heeft dit jaar voor het eerst een paartje braamsluipers gebroed. De zang is goed herkenbaar en ik dacht de alarmroep ook wel te kennen. Maar dat was niet zo! Hij blijkt nog een tweede alarmroep te hebben, naast het bekende krassende geluid. Het is een tikje, alsof je twee kiezelstenen tegen elkaar aanslaat. Deze tik lijkt verdacht veel op het karakteristieke tikje dat de zwartkop produceert. Nooit geweten dat ze dit allebei doen. Toch weer wat geleerd.

Zwartkop / Wil Leurs - Agami Zwartkop / Wil Leurs Zwartkop / Wil Leurs - Agami

Gewekt door baltsende kraanvogels

Het thuiswerken had als voordeel dat ik nog op bed lag als de kraanvogels die achter ons huis broeden hun luidruchtige balts lieten horen. Wat is er mooier dan wakker worden met roepende kraanvogels? Normaal ben ik te vroeg onderweg om dat mee te maken. Zo kon het nu ook gebeuren dat ik tijdens Teams-vergaderingen de kraanvogels zag lopen in het weiland achter ons huis. Probeer dan maar eens met je hoofd bij de vergadering te blijven…

Kraanvogels / Wil Leurs - Agami Kraanvogels / Wil Leurs Kraanvogels / Wil Leurs - Agami

Een bijzondere tijd

Hier vanuit Zuidoost-Friesland kijken we terug op een bijzondere tijd, waarin we ons nog meer zijn gaan realiseren hoe belangrijk een tuin en natuur in je directe omgeving is. Gelukkig hebben we nu weer meer bewegingsvrijheid in de 1,5 meter maatschappij. Trek er deze zomer dus lekker op uit in je eigen omgeving en geniet van al het moois dichtbij, maar blijf vooral gezond!!

Web-app MijnTuinvogeltelling

Meedoen met de jaarlijkse Nationale Tuinvogeltelling wordt nog leuker met web-app MijnTuinvogeltelling. De web-app helpt je de meest voorkomende tuinvogels van Nederland te herkennen. En maakt het invoeren van je telling tijdens dat weekend nog makkelijker!

Lees over de gratis web-app

Online cursus Vogels van Nederland

In deze gratis vogelcursus voor beginners leer je in 10 vogellessen veel bekende vogels en hun geluiden herkennen. Met handige tips, filmpjes en ezelsbruggetjes. Je ontvangt direct de eerste vogelles per mail.

Inschrijven gratis cursus