Navigatie overslaan
Alle berichten

Spreeuwen vliegen extreem vroeg uit in Jaar van de Spreeuw

Geplaatst op 15 mei 2014

Het is nu al een bijzonder Jaar van de Spreeuw. In de afgelopen dagen verlieten de jonge spreeuwen massaal hun nest. Dit is minstens een week eerder dan normaal. Vanwege de warme maanden maart en april waren de meeste spreeuwen erg vroeg begonnen met broeden. Sovon en Vogelbescherming roepen op om de uitgevlogen spreeuwen te tellen met een app.

Meestal vliegen jonge Spreeuwen pas in de tweede helft van mei uit. Vogelonderzoekers hadden echter al snel in de gaten dat het Jaar van de Spreeuw een bijzonder jaar zou worden. ‘Eind maart kregen we de melding dat het eerste ei was gelegd. In het paasweekend kwamen er al erg veel eieren uit. Daarmee lopen veel spreeuwen ongeveer twee weken voor op schema’, vertelt Albert de Jong van Sovon Vogelonderzoek Nederland.

Tellen met een app

Vogelbescherming en Sovon roepen  vogelaars op om de groepjes uitgevlogen jonge spreeuwen te tellen en door te geven. Zo kan iedereen meedoen aan het onderzoek naar de achteruitgang van de spreeuw. Voor de telling is een eenvoudige Android-app gemaakt: Spreeuwen tellen. Invoeren kan ook via spreeuw.sovon.nl. Door jonge en volwassen spreeuwen te tellen, kun je nagaan hoeveel succes ze dit jaar met broeden hadden. Op basis van onderzoek kan vervolgens gekeken worden hoe de spreeuw het beste te beschermen is. Op www.jaarvandespreeuw.nl is meer informatie over het onderzoek te vinden.

Activiteiten Jaar van de Spreeuw

Om het onderzoek in het Jaar van de Spreeuw toe te lichten, worden er verschillende activiteiten georganiseerd in de Nationale Vogelweek. Zo is er een lezing op 20 mei in Velp en een spreeuwenworkshop op 22 mei in Vierlingsbeek. Op deze manier willen beide organisaties aandacht vragen voor het Jaar van de Spreeuw. Via www.vogelweek.nl kunnen deelnemers zich aanmelden.