Navigatie overslaan
Spreeuw / Pixabay Alle berichten

Spreeuwenkast met camera geplaatst op Edese Golf Club in Arnhem

Geplaatst op 25 februari 2014

Een spreeuwenkast met camera is vandaag op de Edese Golf Club in Arnhem opgehangen. Dit is één van de honderd kasten die in dit Jaar van de Spreeuw verspreid door heel Nederland worden geplaatst. De spreeuw neemt de laatste decennia fors in aantal af, één van de oorzaken is waarschijnlijk dat er te weinig jongen groot komen. Om dat te onderzoeken worden er in totaal honderd spreeuwenkasten met camera geplaatst bij vrijwilligers. Zij zullen dit voorjaar de broedende spreeuwen gaan volgen.

Op de Edese Golf Club hangen al tientallen spreeuwenkasten: de golfers zijn blij met de aanwezigheid van de soort. René Aveskamp van de Edese Golf Club is actief vogelaar en onderhoudt de spreeuwenkasten op de club. “We vinden spreeuwen niet alleen leuk om hun gezellige gekwebbel; vooral omdat de soort helpt om de green mooi te houden. Spreeuwen eten emelten (de larf van de langpootmug) en larven van kevers, die het gras aantasten. De spreeuwen eten de beestjes en helpen zo het gras gezond te houden.”
De golfers kunnen de broedende spreeuwen straks live volgen op de televisie in het clubhuis.

Vier onderzoeksvragen achteruitgang spreeuw

De spreeuw is sinds halverwege de jaren tachtig in aantal gehalveerd. Om erachter te komen wat de oorzaken zijn van de achteruitgang wordt in het Jaar van de Spreeuw op vier vragen een antwoord gezocht:

  • Hoeveel jongen komen er gemiddeld per nest groot?
  • Hoeveel jongen overleven?
  • Hoe maken spreeuwen gebruik van de slaapplaatsen?
  • De verspreiding van de soort: waar komen ze vandaan?

Naast de honderd camerakasten komt er ook een spreeuwen-app om eenvoudig waarnemingen door te geven en er wordt dit jaar een innovatieve telmethode gelanceerd: het aantal vogels op een foto kan snel worden geteld door het gebruik van pixelherkenning.

Het Jaar van de Spreeuw wordt door Vogelbescherming, Sovon Vogelonderzoek en het Vogeltrekstation georganiseerd.