Navigatie overslaan
Houtsnip / Ruwan Aluvihare Alle berichten

Snippen in de sneeuw

Geplaatst op 17 februari 2021

Sneeuw en vrieskou betekenen voor vogelfotografen een uitgelezen kans om houtsnippen te fotografen. Ook ik raak erdoor bevangen. Wel heb ik altijd dubbele gevoelens bij de ijspret. Gaan ‘mijn’ vogels het wel halen?

Op Texel zie ik in Oudeschild vaak een ijsvogel. Ik ken hem al heel lang en zie hem vrijwel altijd als ik langs kom. Maar nooit een goede foto van kunnen maken, hij speelt ‘hard to get’. Tot twee weken geleden. Zag hem toen uitgebreid jagend vlak bij mij in de buurt. Niets vermoedend was de ijsvogel nog over de weeromslag die in de lucht hing en dat het wellicht zijn laatste dagen waren. Toen ik hem na de sneeuwstorm weer opzocht, kon ik hem niet vinden! De haven was dicht bevroren.

Met vochtige ogen ging ik verder vogelen, op zoek naar houtsnippen. Wetend dat ik voorzichtig en rustig moet zijn. Zij zijn verwikkeld in een gevecht tegen de dood en moeten zich op geen enkel moment opgejaagd voelen door mij.

Houtsnip / Ruwan Aluvihare Houtsnip / Ruwan Aluvihare

Er waren tijdens de afgelopen periode uitzonderlijk veel houtsnippen op Texel, honderden! Logisch misschien, het noorden van het land bevroor later dan de rest. Ik heb eerst gefietst om ze te vinden, en later ben ik met de auto op zoek gegaan om ze niet te verstoren. Auto’s werken voor veel vogelsoorten minder of niet verstorend. Je zit in een rijdende schuilhut.

Alle 25 snippen die ik zag, zaten op goed met bomen en struiken begroeid privé-terrein. Uren zat ik in de auto om ze te observeren en te fotograferen, en ik werd beloond. Zij hielden mij voortdurend in de gaten maar gingen onverstoord foerageren. Ook wanneer ze hun lange snavels diep, tot bijna hun ogen, in de grond staken. Geweldig hoe ze zo methodisch steken en met hun gevoelige snavel steeds dichter bij een worm komen. En ineens is het raak! Ik heb de locaties drie dagen bezocht, en alle houtsnippen hebben het (denk ik) overleefd!

Houtsnip / Ruwan Aluvihare Houtsnip / Ruwan Aluvihare

Stadsparken

De houtsnip is een prachtige, stille vogel met warme kleuren en mooie halve maan-vormige ogen die altijd op je gericht zijn. Het is een steltloper die zich beperkt tot een vochtige boomrijke omgeving, waar hun kleuren de perfecte camouflage biedt op een bodem met gevallen bladeren. Ik heb ze vaak gezien, zelfs in stadsparken, laag vliegend om dan, terwijl je weet waar ze landen, als een geest te verdwijnen. Met sneeuw en vrieskou krijgen houtsnippen andere prioriteiten en tonen ze zich. Dat is leuk voor de fotograaf, maar wel met die bijgedachte...

Vele uren spendeert Ruwan Aluvihare jaarlijks in de Nederlandse natuur, vooral op Texel, genietend van de omgeving en… van vogels. Hij deelt zijn vogelfoto’s en -verhalen met Vogelbescherming.

Help met je mooiste vogelfoto

Help ons met mooi beeldmateriaal het enthousiasme voor vogels te vergroten. Wij maken een selectie en we zetten de mooiste foto's online. Uit deze foto's kiezen we elke maand de allermooiste.

Bekijk de galerij en doe mee

Geef voor vogels

Vogels zijn er altijd en bijna overal. Ze bezorgen ons plezier en blijven ons verwonderen. Toch is de aanwezigheid van vogels niet vanzelfsprekend. Veel vogels hebben het moeilijk of dreigen zelfs uit ons land te verdwijnen. Help ook mee.

Doneer nu

Gerelateerde items