Navigatie overslaan
Grutto / Kevin van den Hoven - Fotogalerij Alle berichten

Samuel Levie en Vogelbescherming openen vogelvriendelijke broodjesbar

Geplaatst op 20 mei 2021

Uitgestrekte weilanden gescheiden door slootjes, vol kruiden en bloemen, waar tureluurs, grutto’s en kieviten neerstrijken om te broeden. Het is een oer-Hollands lentebeeld dat – als we niet oppassen – verdwijnt. Door steeds intensievere landbouw is het aantal weidevogels de afgelopen jaren namelijk sterk afgenomen. Tijd voor actie! Door te kiezen voor vogelvriendelijke zuivel kunnen we het tij keren. Vogelbescherming Nederland opent vrijdag 21 mei de eerste vogelvriendelijke broodjesbar in Amsterdam waar u het hele pinksterweekend terecht kunt voor een exclusief vogelvriendelijk broodje. Deze is ontwikkeld door voedselveranderaar en chef Samuel Levie. Proef de natuur, en red de weidevogel! Liever zelf aan de slag? Het recept vindt u hier.
Samuel Levie Samuel Levie

Vogelvriendelijke broodjesbar

Vogelvriendelijke zuivel? Jazeker! Dit is zuivel die wordt gemaakt door boeren die zorgen voor een fijne leefomgeving voor weidevogels: een plek waar ze veilig kunnen rusten, genoeg voedsel te vinden is en kunnen broeden. Door te kiezen voor vogelvriendelijke zuivel helpen we de weidevogel te beschermen en geniet je tegelijkertijd van smaakvolle zuivelproducten. Om te laten zien hoe lekker vogelvriendelijke zuivel is heeft voedselveranderaar Samuel Levie een vogelvriendelijk broodje ontwikkeld. Een heerlijke variant op het typisch Nederlandse broodje kaas.

Levie: “Het broodje is samengesteld met zuivelproducten van boeren die het leefgebied van weidevogels verbeteren. Concreet betekent dat dat de boeren later maaien en dat de weides meer wilde kruiden bevatten. Die kruiden eet de koe ook, wat smaak afgeeft aan de melk. Smaakvolle zuivel!” Het recept is te vinden op www.reddeweidevogels.nl, maar u kunt het broodje dit pinksterweekend ook proeven bij de vogelvriendelijke broodjesbar in Amsterdam. “De natuur beschermen is hartstikke lekker! Ik nodig iedereen uit om het zelf te komen proeven,” aldus Levie.   

Wijzer over zuivel

“Wanneer de consument massaal kiest voor vogelvriendelijke zuivel, kan de groep betrokken boeren groeien en dragen we dus samen bij aan het behoud van de weidevogel,” aldus Hanne Tersmette, boswachter bij Vogelbescherming en schrijfster. “Veel mensen zijn simpelweg niet op de hoogte van de rol van de boer in het behoud van onze natuur. Laat staan dat ze weten dat ze kunnen kiezen voor zuivel die positief bijdraagt aan het Nederlandse landschap en weidevogels die daar leven.” Bewustwording is daarom stap één en de nieuwe Zuivelwijzer van Vogelbescherming moet daaraan bijdragen. Op deze mobiele website kunnen consumenten zien welke zuivelproducten van vogelvriendelijke boeren komen om zo een bewuste keuze te kunnen maken. 

Grutto met jong / Jelle de Jong Grutto met jong / Jelle de Jong

Nederlandse boer kan het verschil maken voor weidevogel

Weidevogels horen bij het landschap van Nederland. Niet voor niets werd de grutto in 2015, nog vóór de merel en de huismus, verkozen tot Nationale Vogel. De grutto vindt net als bijna 200 andere vogelsoorten ieder jaar zijn weg vanuit het zuidelijk halfrond om in ons kleine landje te komen broeden. Van de Europese populatie grutto’s broedt maar liefst 80% in ons land. Nederland heeft een internationale verantwoordelijkheid voor het voortbestaan van deze vogel. Het is dus zorgelijk dat steeds meer broedgebied wordt opgeslokt door intensieve landbouw. Het heeft er de afgelopen dertig jaar voor gezorgd dat het aantal weidevogels met 70% is afgenomen. Om verdere afname te voorkomen, werkt Vogelbescherming Nederland nauw samen met Nederlandse boeren. Want wanneer zij in hun bedrijfsvoering rekening houden met de weidevogel, kan dat een enorm verschil maken. “Denk aan later maaien, waardoor er tijdens het broedseizoen meer beschutting is, kruiden en bloemen laten groeien tussen het gras en een hoog waterpeil zodat een biodivers landschap ontstaat met meer voedsel voor weidevogels,” zegt Kees de Pater van Vogelbescherming Nederland. Dit is niet alleen goed voor de weidevogel, maar ook voor de biodiversiteit én het komt de smaak van de melkproducten ten goede – een 100% win-win.

 

www.zuivelwijzer.nl
www.reddeweidevogels.nl

Netwerk boerenlandvogelboeren

Vogelbescherming heeft een netwerk van enthousiaste boerenlandvogelboeren. We delen kennis met elkaar en we ondersteunen de boeren op verschillende manieren. Er is vast een boerenlandvogelboer bij jou in de buurt!

Vind een boer

Help de weidevogels

Grutto’s en andere weidevogels redden het niet langer in ons land. Ze hebben drassig weiland, insecten, kruiden en bloemen nodig om te overleven. Die rijke weides verdwijnen. Samen met boerenlandvogelboeren brengt Vogelbescherming de rijke weide terug.

Help mee en doneer