Navigatie overslaan
Grutto / Caroline Pleysier-Hamers - Fotogalerij Alle berichten

Brede steun Tweede Kamer voor Aanvalsplan Grutto

Geplaatst op 12 februari 2021

Een grote meerderheid in de Tweede Kamer heeft gisteren een motie gesteund waarin minister Schouten wordt gevraagd binnen zes weken aan te geven hoe zij het Aanvalsplan Grutto denkt te realiseren. Het ontbreekt aan structurele financiering voor de uitvoering van het plan.

Het Aanvalsplan Grutto is een initiatief van Pieter Winsemius (oud-minister van VROM), It Fryske Gea, de Friese Milieu Federatie en Vogelbescherming Nederland en is met inbreng van zes weidevogelprovincies opgesteld. Het Aanvalsplan richt zich op het redden van de weidevogels in Nederland in combinatie met een fatsoenlijk inkomen voor boeren die het plan helpen uitvoeren. Het plan werd vorig jaar aangeboden aan minister Schouten en de Tweede Kamer. Zowel de minister als de Kamer omarmden het plan.

Maatregelen kunnen niet wachten

De minister heeft echter geen structurele financiering toegezegd. Zonder financiering is het plan uiteraard niet uitvoerbaar.

De motie voor uitvoering van het plan en bijhorende financiering werd gesteund door VVD, CU, CDA, D66, GL, PvdA en SP. De initiatiefnemers van het Aanvalsplan Grutto zijn blij met de breed gesteunde motie en roepen de minister op de motie uit te voeren. Het kabinet is weliswaar demissionair, maar de achteruitgang van de weidevogels is dermate dramatisch dat maatregelen niet kunnen wachten.

Zij vrezen anders dat de grutto en andere weidevogels wel eens uit Nederland zouden kunnen verdwijnen, terwijl de grutto onze nationale vogel is en Nederland voor weidevogels een internationale verantwoordelijkheid heeft.

Alles over weidevogels

Vogelbescherming stelde factsheets samen op basis van alle onderzoeken in binnen- en buitenland. Gratis, voor iedereen die betrokken is of meer wil weten over weidevogels.

Download factsheets

Netwerk boerenlandvogelboeren

Vogelbescherming heeft een netwerk van enthousiaste boerenlandvogelboeren. We delen kennis met elkaar en we ondersteunen de boeren op verschillende manieren. Er is vast een boerenlandvogelboer bij jou in de buurt!

Vind een boer