Navigatie overslaan
Roodborst / Ria Biegelaar Alle berichten

Roodborstje tikt tegen ’t raam, maar waarom?

Geplaatst op 30 maart 2018

Dagenlang kunnen vogels ermee doorgaan: tegen het raam tikken en fladderen. Van de vroege ochtend tot de late avond. Om gek van te worden. Waarom doen vogels dit en kan het kwaad?

‘Laat mij erin, laat mij erin’, zegt het roodborstje in het kinderliedje. Maar als vogels tegen een raam tikken willen ze echt niet naar binnen. Sommige mensen denken dat ze bedelen, maar ze willen ook geen eten. Het enige wat ze willen is die rotvogel verjagen die daar in hun territorium zit.

Onherkenbaar spiegelbeeld

Het is moeilijk voor te stellen, maar vogels herkennen hun eigen spiegelbeeld niet. (Met uitzondering van eksters, zie het kader.) Ze snappen niet dat ze zichzelf zien in een raam of spiegel en denken dat hun reflectie een andere vogel is. En in het broedseizoen, is een andere vogel al snel een indringer in hun territorium. Die moet weg.

In dit filmpje is goed te zien hoe een koolmees zichzelf wil weghouden bij zijn eigen nest.

Pimpelmees / Jan Ooms (Fotogalerij) Pimpelmees / Jan Ooms (Fotogalerij)

Totaal uitgeput

Het broedseizoen is dan ook de periode waarin veel soorten vogels los kunnen gaan op het raam. Ze proberen die vreemde spiegelvogel te imponeren en te verjagen en soms komt het tot heuse gevechten. Die kunnen zo lang en hevig doorgaan, dat de vogel totaal uitgeput raakt en helemaal niet toekomt aan zijn belangrijkste taak: jongen grootkrijgen.

Wat kunt u doen?

De raamtikker heeft dus stress en het is ook nog eens onrustig voor u. Stop dit gedrag daarom door tijdelijk wat tegen de buitenkant van het raam te plakken, zodat het niet meer spiegelt. Het maakt niet uit wat, maar een tip is: doorschijnend, zelfklevend huishoudfolie. Vaak breekt het de spiegeling genoeg, is gemakkelijk te plaatsen en laat nog wel licht door.

Spiegelproef

De spiegelproef is een manier om te onderzoeken of dieren zichzelf herkennen in een spiegel. Ze krijgen een stip op hun hoofd en worden voor een spiegel gezet. Als ze de stip vervolgens aanraken of afvegen op hun eigen hoofd, hebben ze gesnapt dat ze zichzelf zien. Mensen kunnen dit rond hun tweede levensjaar. Mensapen, dolfijnen en Aziatische olifanten doorstaan de proef, maar ook eksters staan in dit korte rijtje! Wat een bijzondere vogels zijn het toch.

Online cursus Tuinvogels van Nederland

In deze gratis vogelcursus voor beginners leer je van Nico en Camilla in tien vogellessen veel tuinvogels en hun geluiden herkennen. Met handige tips, filmpjes en ezelsbruggetjes. Je ontvangt meteen de eerste vogelles per mail.

Inschrijven gratis tuinvogelcursus

Mijn tuin een vogelparadijs

Word jij ook zo blij van vogels in je tuin of op je balkon? Hang je wel eens een vetbolletje voor ze op? Je kunt nog meer doen. Doe de gratis Postcode Vogelcheck en ontdek welke vogels in jouw buurt leven en hoe je deze vogels kunt helpen.

Postcode Vogelcheck