Navigatie overslaan
Wielewaal / Agami - Marc Guyt Alle berichten

Ontdek trekvogels in de Nationale Vogelweek

Geplaatst op 10 mei 2016

Vandaag is het World Migratory Bird Day. Een dag waarop wereldwijd aandacht wordt besteed aan trekvogels. En dat is hard nodig, want het is soms een wonder dat onze trekvogels het überhaupt redden met alle bedreigingen onderweg van en naar Afrika. Daarom is het een feest als ze hier weer zijn. In de Nationale Vogelweek (14 t/m 22 mei) heb je volop de kans ze te ontdekken en van dichtbij te zien.

 

Dit jaar is het thema van World Migratory Bird Day de illegale jacht, vangst en handel in trekvogels. Miljoenen vogels worden ieder jaar in netten gevangen, uit de lucht geknald of met lijmstokken gedood. Dat is niet alleen een extra klap die de toch al vaak bedreigde populaties van veel trekvogels niet kunnen hebben, maar het is ook nog eens volkomen illegaal. Zeker binnen de EU zijn de wetten en regels er wel, maar schort het vaak aan de handhaving en naleving van die regels. Zeker nu de EU ook nog eens van plan is de natuurbeschermingswetten te verzwakken, zijn de trekvogels hun leven nog minder zeker. Steun daarom de Thunderclap-actie van Vogelbescherming Nederland en BirdLife International om dit te voorkomen en ervoor te zorgen dat de natuurbeschermingsregels beter nageleefd en gehandhaafd worden.

Zelf genieten van trekvogels

Er is overigens nog een andere manier om in actie te komen. Zelf van die machtig mooie trekvogels gaan genieten. Laten zien dat we ze koesteren en niet kwijt willen. Laten zien dat de trekvogels alle bescherming verdienen. Ga daarom komende week in de Nationale Vogelweek mee de natuur in en bekijk die onversaagde trekvogels van dichtbij. Er zijn bijna 400 excursies door heel Nederland onder leiding van ervaren vogelliefhebbers. Ga op zoek naar de (trek)vogels van Zuid-Limburg, de Wieden-Weerribben, de heide van het Holtingerveld of de duinen van Cadzand. Of ga kijken of de purperreiger al terug is uit Afrika in Giethoorn, de wielewaal in Friesland of de grauwe klauwier in de Brabantse Maashorst.

En natuurlijk onze nationale vogel de grutto, ook al zo’n moedige trekvogel. Er zijn talloze excursies waar u deze nationale held kunt bewonderen. Bijvoorbeeld op Terschelling, bij Zevenaar, Tilburg, in het Groene Hart, gewoon op fietsafstand van Amsterdam, of op nog veel meer andere mooie vogelplekken.

Grauwe klauwier / Birdphoto

De Nationale Vogelweek brengt trekvogels dichtbij

Tijdens de Nationale Vogelweek kan iedereen kennismaken met de meest onverwachte (trek)vogels. Dan sta je opeens oog in oog met een lepelaar, een wespendief, een gekraagde roodstaart, een koekoek, een grauwe klauwier of een miniscuul tjiftjafje dat er net 5000 kilometer heeft opzitten. Die gedachte is even mooi als onvoorstelbaar. Beleef het mee in de Nationale Vogelweek. Voor een overzicht van alle excursies zie www.vogelweek.nl.