Navigatie overslaan
Alle berichten

Nieuwe Eurocommissaris voor Natuur afkomstig uit land dat natuurwetten aan de laars lapt

Geplaatst op 29 september 2014

Vandaag, maandag 29 september, beginnen in Brussel de hoorzittingen voor de nieuwe Eurocommissarissen. Zij bepalen de komende 5 jaar het Europese beleid, voor onder andere natuurbescherming. Vogelbescherming Nederland volgt één van die debatten met zeer veel interesse, namelijk die van de benoeming van Commissaris Vella uit Malta voor Natuur en Milieu.

Vogelbescherming is verbaasd dat Europa een Maltees voor deze positie heeft voorgedragen. Malta schendt sinds jaar en dag de Europese wetten door tijdens de voor- en najaarstrek de jacht op vogels toe te staan.

Juist door zijn ligging is het eiland Malta een ideaal vogelparadijs, waar honderdduizenden vogels op adem komen tijdens hun trektocht. Tienduizend jagers wachten de vogels daar echter op. Daarbij schieten ze niet alleen zomertortels en kwartels uit de lucht - wat door de Maltese regering wordt toegestaan -, maar ook duizenden andere vogels. Vogelbescherming ondersteunt al jarenlang de Maltese Partner BirdLife Malta in de strijd tegen deze jacht. Beelden vanuit Malta zijn te zien op de facebookpagina van Vogelbescherming.

Vogelbescherming Nederland heeft daarom grote bedenkingen bij een Eurocommissaris voor Natuur en Milieu afkomstig uit een land dat natuurwetten aan zijn laars lapt. Vella zal zich daarom extra moeten bewijzen en aantonen dat Europese natuurbescherming hem ernst is. Daarop zouden Europarlementariers hem vanmiddag kritisch moeten bevragen.