Navigatie overslaan
Alle berichten

Nestkasten-tentoonstelling in Kasteel Museum Sypesteyn

Geplaatst op 23 juli 2014

In Kasteel Museum Sypesteyn is op dit moment een tentoonstelling te zien van hedendaagse kunstenaars en ontwerpers die hun visie geven op nestkasten en vogelhuizen.

Verborgen parel

Kasteel Museum Sypesteyn is een verborgen parel. Aan de Nieuw-Loosdrechtsedijk ligt een complex van tuinen, parkbos en een kasteel met bijzondere collecties. Het Doornroosje-kasteel lijkt eeuwenoud, maar is dat niet. Het werd honderd jaar geleden gebouwd door jonkheer Henri van Sypesteyn, die geloofde dat op deze plek het stamslot van zijn familie had gestaan.
De jonkheer vulde zijn kasteel met allerlei verzamelingen. Die vertellen het verhaal van de Van Sypesteyns in Nederland, onder meer door prachtig geschilderde familieportretten. Ook geven ze een beeld van de gepassioneerde verzamelwoede van Henri van Sypesteyn.
De tuin bij het kasteel biedt ook een verzameling. En wel van bijzondere bomen en struiken: een Perzische hazelaar, een vaantjesboom en een honingtreurboom. Hierin huizen veel vogelsoorten waaronder boomklever, bonte vliegenvanger en bosuil, en bijzondere vlinders zoals de gehakkelde aurelia. Ook ongevleugelde dieren zijn thuis op Sypesteyn; dassen bouwden er hun eigen burcht.

Luchtkastelen

Deze zomer toont Kasteel-Museum Sypesteyn hoe hedendaagse kunstenaars zich lieten inspireren door het fenomeen nestkast. Titel van de tentoonstelling: Luchtkastelen. Sommige van de getoonde nestkasten zijn in de eerste plaats kunstwerken en worden binnen getoond, in het historisch museuminterieur. Andere werden dit voorjaar daadwerkelijk door vogels in de tuin gebruikt. In de betonnen miniatuurbunkers van Frank Halmans zag bijvoorbeeld een aantal koolmezen het levenslicht.

Vinex-locatie voor vogels

Verder zijn er onder meer door Leon Adriaans beschilderde nestkasten te zien, is er een spijkerhuis van James Aldridge, een video van Fumiko Kobayashi die zelf een nest bouwt, een theater van Couzijn van Leeuwen, een wollig vogelinterieur door Jet van Oosten, nestkasten van gesponnen en gebreid mensenhaar door Chrystl Rijkeboer, religieuze nestkasten door Frederik Roijé, een complete vinex-locatie voor vogels door Eveline Visser en elegant design van Marcel Wanders.

In het park is er ten slotte werk van tweedejaars-studenten van Hogeschool Utrecht. Zij maakten in overleg met Lars Soerink van Vogelbescherming, nestkasten waarin vaak lichtvoetig, maar soms ook bitter commentaar wordt geleverd op de relatie tussen consumptiemaatschappij en natuur.

Sypesteyn: een bezoek meer dan waard!

Nog te zien tot en met 31 augustus, toegankelijk met museumkaart.