Navigatie overslaan
Stadsnatuur / Jip Louwe Kooijmans Alle berichten

Natuurinclusief bouwen

Geplaatst op 10 oktober 2019

Natuurinclusief bouwen: je hoort het gelukkig steeds vaker, maar het is nog lang niet de norm. Daar willen Natuur en Milieu Overijssel, de Provincie Overijssel en Vogelbescherming Nederland verandering in brengen. Dit doen we onder andere door een netwerk van groene vrijwilligers op te zetten, dat projectontwikkelaars kan helpen hun bouwprojecten natuurinclusief te maken.

Zet groene vrijwilligers nou eens aan tafel bij projectontwikkelaars! Voor een succesvol natuurinclusief bouwproject is immers ecologische kennis nodig: volop aanwezig bij groene vrijwilligers. Hoe logisch de link ook is, het groen wordt nog weinig vertegenwoordigd aan de tekentafel. Maar niet voor lang meer, als het aan de provincie Overijssel, Vogelbescherming en Natuur en Milieu Overijssel ligt. Voor iedereen met liefde voor flora en fauna worden dit najaar een aantal workshops, netwerkbijeenkomsten en masterclasses georganiseerd. Allemaal met als thema ‘natuurinclusief bouwen’.

Zwarte roodstaart / Elwin van der Kolk Zwarte roodstaart / Elwin van der Kolk

Waarom natuurinclusief bouwen?

Onze steden veranderen de komende jaren ingrijpend, en een hoop planten en dieren staan nu al flink onder druk! Want: meer (ver)bouw betekent vaak nog minder groen, minder groen betekent minder insecten en minder insecten betekent weer minder vogels en vleermuizen. Om nog maar te zwijgen over de nadelige gezondheidseffecten van minder groen! Om het groen, en daarmee de biodiversiteit, in de stad weer op te krikken zal de natuur van de tekentafel tot de gebruiksfase onderdeel moeten zijn van elk bouwproject.

Nieuwe omgevingswet

De nieuwe Omgevingswet, die per 1 januari 2021 van kracht wordt, is goed nieuws voor natuurinclusief bouwen: volgens deze nieuwe wet moeten ontwikkelende partijen participatie al aan de voorkant regelen. Zo kunnen projectontwikkelaars, met de inbreng van groene vrijwilligers, de natuur al in een vroeg stadium in het projectplan verweven. Welke kansen, maar ook uitdagingen, deze nieuwe planpraktijk biedt komt ook aan bod.

Factsheets stadsvogels

Vogelbescherming heeft een reeks factsheets over stadsvogels gepubliceerd voor gemeenten, bedrijven, bouwers, bewoners en andere betrokkenen.

download pdf's

Online cursus Vogels van Nederland

In deze gratis vogelcursus voor beginners leer je in 10 vogellessen veel bekende vogels en hun geluiden herkennen. Met handige tips, filmpjes en ezelsbruggetjes. Je ontvangt direct de eerste vogelles per mail.

Inschrijven gratis cursus