Navigatie overslaan
Jacht Malta / Lars Soerink - Vilda Alle berichten

Najaarsjacht Malta in volle gang

Geplaatst op 6 oktober 2016

De najaarsjacht op Malta is weer losgebarsten. Vijf maanden lang mogen meer dan 50 soorten vogels geschoten worden, waaronder bedreigde soorten als de kwartel en zomertortel. Vrijwilligers van BirdLife doen er alles om zo veel mogelijk misstanden te rapporteren, zodat er een einde gemaakt kan worden aan deze traditie van vogels doden.

Malta, een vogelparadijs bij uitstek. In de herfst komen vanuit alle windrichtingen vogels aanwaaien om op deze kleine plek in de Middellandse Zee uit te rusten tijdens de trektocht naar Afrika. Lepelaars, zilverreigers, boerenzwaluwen, verschillende soorten roofvogels… Ze komen van heinde en verre. Eén probleem en direct een groot probleem: Malta heeft de traditie om vogels te doden. Een traditie die ontstaan is in de verre Middeleeuwen, toen op de rotsen van dit eiland weinig anders te vinden was dan voedsel in de vorm van vogels. Vandaag de dag is er op Malta eten genoeg, maar de traditie van het doden van vogels tiert nog welig.

52 soorten, 5 maanden lang

Vijf maanden lang mag op alles wat vliegt geschoten worden (wettelijke regels jachtseizoen Malta). Meer dan 52 soorten in totaal, waaronder ernstig bedreigde vogels als de kwartel en zomertortel. BirdLife Malta doet er, met hulp van Vogelbescherming en andere BirdLife Partners, alles aan om de jacht te stoppen. Vrijwilligers, waaronder ook regelmatig vogelaars uit Nederland, noteren tijdens zogenaamde Raptor Camps de misstanden en spreken politie en jagers hier op aan. Zo maken ze filmpjes van de jacht, waaronder dit filmpje waarop te zien is hoe een jager een tapuit neerschiet of hoe deze reiger met schotwonden verzorgd wordt.

Ook jacht in het voorjaar

Ook in het voorjaar houdt BirdLife Malta Raport Camps, gedurende de voorjaarsjacht van 3 weken. Lars Soerink van Vogelbescherming Nederland bezocht het eiland als vrijwilliger en schreef daar een treffend blog over en maakte de, soms schokkende, foto’s bij dit bericht.

natuurbescherming Malta/ Lars Soerink Natuurbeschermers op Malta natuurbescherming Malta/ Lars Soerink